Stimulácia blúdivého nervu môže obnoviť rovnováhu nervového systému v tele

Stimulácia ucha s pomocou malého elektronického zariadenia môže pomôcť k rovnováhe nervového systému ľudí nad 55 rokov a umožní im tak zdravšie starnutie.

07.08.2019 08:00
ucho1 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa najnovšej štúdie k tomu pomôže stimulácia blúdivého nervu, ktorý spája srdce, pľúca a brucho. Tím z University of Leeds uviedol, že procedúra môže zabezpečiť veľké zmeny v ľudských životoch, pričom musia ešte preskúmať jej dlhodobý efekt na zdravie človeka. Niektorí ľudia uviedli, že „šteklenie“ ucha cez kožu je pre nich „chúlostivé“, iní zas vyzdvihli bezbolestnosť.

Blúdivý nerv je tiež základom autonómnej nervovej sústavy, ktorej súčasťou sú sympatický a parasympatický nervový systém. Starnutím sa znižuje vyváženosť nervového systému a dominantnosť preberá sympatický systém. To spôsobuje, že ľudia sú viac náchylnejší napríklad k srdcovým chorobám, zvýšenému krvnému tlaku, depresii či pocitom úzkosti.

Štúdia sa snaží zistiť, či je možné obnoviť rovnováhu systému „šteklením“ blúdivého nervu v uchu. Na výskume sa podieľalo 29 zdravých dobrovoľníkov vo veku 55 rokov a viac, ktorým dva týždne každý deň 15 minút stimulovali blúdivý nerv. Terapia viedla k zvýšeniu aktivity parasympatického nervového systému a k poklesu činnosti sympatického systému, čo pomohlo obnoviť rovnováhu nervového systému v tele. Niektorí ľudia uviedli, že sa im takisto zlepšili nálada a spánok.

Autorka štúdie Beatrice Bretherton potvrdila, že sa plánujú zamerať na možné dlhodobé výhody dennej stimulácie. Chcú tiež zistiť, či môže byť terapia prospešná pre konkrétne zdravotné problémy.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ľudia #výskum #zivot #ucho #nerv