Britskí letci začali cestu okolo sveta v stíhačke Spitfire

Dvaja britskí piloti v pondelok z juhu Anglicka vyrazili na cestu okolo sveta so zrenovovanou stíhačkou Spitfire vyrobenou počas druhej svetovej vojny.

06.08.2019 08:06
Britain Spitfire Foto: ,
Steve Brooks a Matt Jones sa chcú stať prvými, kto s legendárnym britským strojom obletí planétu, a to za štyri mesiace.
debata (5)

Steve Brooks a Matt Jones sa chcú stať prvými, kto s legendárnym britským strojom obletí planétu, a to za štyri mesiace. Na trase dlhej 43 500 kilometrov plánujú zastávky v tridsiatke krajín, napísala agentúra AFP.

Brooks a Jones letia s modelom Mk.IX skonštruovaným v roku 1943, ktorý bol pred cestou zbavený kanónov a vojenského náteru. V stíhačke je miesto len pre jedného človeka, piloti sa preto budú musieť v jeho riadení striedať, pričom ten druhý vždy poletí v sprievodnom lietadle.

Na cestu okolo sveta, sponzorovanú švajčiarskym výrobcom hodiniek, vyrazili z juhoanglického Chichester a ich prvou zastávkou je Škótsko. Potom zamieria na západ a cez Faerské ostrovy, Island a Grónsko by sa mali dostať na sever Kanady. Celú trasu tvorí 90 etáp, pri ktorých chcú Brooks a Jones preletieť okrem iného nad Grand Canyonom v americkom štáte Arizona, nad posvätnou japonskou horou Fudži a nad pyramídami v Egypte. Návrat do Chichesteri je naplánovaný na 8. decembra.

„Uvidíme veľa ľudí a veľa krajín. Dúfam, že to bude úspech,“ povedal AFP pred štartom 45-ročný Jones. O 13 rokov starší Brooks uviedol, že jedným z cieľov projektu je ukázať ľuďom krásu a estetiku Spitfire. Britskú stíhačku označil za najmajestátnejší stroj na svete.

Lietadlá Spitfire sa vyrábalo v rokoch 1938 až 1948 a zohrali ústrednú úlohu v bitke o Britániu na začiatku druhej svetovej vojny, keď britské letectvo čelilo ofenzíve Nemecka. Podľa AFP zostáva z približne 20 000 skonštru­ovaných kusov len necelých 250, z ktorých asi 50 je prevádzkyschopných. Ten, ktorý včera vzlietol z letiska na juhu Anglicka, má za sebou 51 bojových misií. Pred cestou okolo sveta bol dva roky dôkladne reštaurovaný a kontrolou prešlo všetkých jeho 80 000 súčiastok.

Brooks pred začiatkom cesty agentúre AP povedal, že najväčšie starosti mu robí počasie, a dodal, že pristávanie je s týmto strojom vždy „ošemetné“. Lietanie s ním podľa neho vyžaduje istý cit. „Tá technológia už nie je najmladšia,“ konštatoval.

Pocitu, ktorý človek zažíva pri pilotovaní legendárnej stíhačky, sa však podľa Brooksa nič nevyrovná. „Je to úplne neuveriteľný zážitok. Hneď ako ste vo vnútri, ste jej súčasťou. Je to ako riadiť veterána. Má naozajstnú dušu,“ opísal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cesta okolo sveta #druhá svetová vojna #piloti #Briti