Unikátna operácia v Trnave: Pacientovi s inkontinenciou implantovali špeciálnu pásku

Lekári urologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave majú za sebou unikátny zákrok. Pacientovi s inkontinenciou moču implantovali špeciálny typ pásky ATOMS (Adjustable Transobturator Male System).

06.08.2019 09:05
foto Foto:
Záber z unikátnej operácie inkontinencie.
debata (3)

Ide o špeciálny typ pásky, určený pre mužov s inkontinenciou moču, ktorý bol na Slovensku implantovaný prvý raz.

Metóda tohto operačného zákroku môže pomôcť pacientom s problémom inkontinencie. Jedinečnosť tejto metódy spočíva v tom, že je minimálne invazívny a je možné ho korigovať podľa potreby pacienta. „Počas operácie je pacient v spinálnej alebo celkovej anestéze. V spodnej časti lonovej kosti sa vytvorí tunel, kde sa obojstranne prevlečie implantát (ATOMS páska). Pacienti udávajú zlepšenie až o 90%, či takmer 70 percentné dosiahnutie úplnej kontinencie,“ povedal primár oddelenia Marián Cvik.

Na priebeh prvého zákroku dohliadal renomovaný urológ, docent Roman Zachoval z Thomayerovej nemocnice z Prahy. "Tento tím je skvele vyškolený a má množstvo skúseností. Ja im dávam už len drobné rady a tipy. Tento druh zákroku môže byť pre pacientov skutočne prínosný a v mnohých prípadoch dokáže problém inkontinencie úplne odstrániť,“ dodal docent Zachoval.

Urologická klinika vo Fakultnej nemocnici Trnava má svoju dlhodobú históriu, už od roku 1958. V súčasnosti je na oddelení zastúpené široké spektrum výkonov od elektívnych až po operačné výkony radikálne pri onkologických ochoreniach vrátane derivačných operácií. „Z tohto prvenstva mám obrovskú radosť, pretože aj realizácia tohto výkonu je dôkazom toho, že lekári v našej nemocnici majú snahu robiť špičkovú medicínu, ktorá pacientom dokáže skvalitniť život. Snahou vedenia je podporovať tieto aktivity a vytvárať priestor a vhodné podmienky, ktoré robia našu nemocnicu jedinečnou,“ povedal generálny riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #operácia #lekári #inkontinencia #unikátny zákrok