Model 51 Parker Pen: Pero, ktorým vraj Puccini napísal Bohému má 80

Prvé plniace pero Parker bolo patentované v roku 1889 a o niekoľko rokov neskôr už firma Parker Pen patrila medzi najvýznamnejších hráčov na trhu s písacími potrebami.

16.08.2019 12:00
debata
Slávny model 51 od firmy Parker Pen. Foto: parkerpens.net
parker Slávny model 51 od firmy Parker Pen.

Pred 80 rokmi, 8. augusta 1939, si firma zaregistrovala svoje asi najslávnejšie pero, model 51, ktorý je označovaný za najslávnejšie pero histórie. Písacia pomôcka, ktorá sa do predaja dostala v roku 1941, sa napríklad stala predlohou dobre známych kópií v podobe takzvaných čínskych pier.

Slávne pero vynašiel americký priemyselník George Safford Parker (1863–1937). Parker bol pôvodne vidieckym učiteľom a inštruktorom telegrafovania v mestečku Janesville vo Wisconsine a privyrábal si tiež ako predajca písacích potrieb. S ich úrovňou ale nebol spokojný, prekážal mu napríklad unikajúci atrament. A tak si v roku 1888 založil spoločnosť Parker Pen Company a už o rok neskôr dostal svoj prvý patent na plniace pero. Vďaka prevratnému spôsobu plnenia, patentovanému roku 1894 pod menom Lucky Curve, sa perá značky Parker okamžite stali synonymom „čistého“ písania.

Perá Parker používalo aj množstvo slávnych osobností. Písal s nimi údajne autor Sherlocka Holmesa Arthur Conan Doyle, Giacomo Puccini s ním napísal operu Bohéma. Perom Parker 51, ktoré patrilo generálovi Dwight Eisenhowerovi, bola 7. mája 1945 podpísaná konečná kapitulácia Nemecka.

Parker Pen Company je teraz divíziou amerického koncernu Newell Rubbermaid.

debata chyba
Viac na túto tému: #pero #plniace pero #Parker Pen