Japonskí vedci chcú krížiť zvieratá s človekom

Japonsko je jednou z prvých krajín, ktorá môže experimentovať s ľudskými a živočíšnymi embryami spôsobom, aby sa narodil geneticky zmiešaný tvor disponujúci ľudskými aj zvieracími bunkami.

12.08.2019 09:00
embryo, bunka, bunky, výskum, vedci, oplodnenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Ako informoval magazín Nature, japonské ministerstvo vedy schválilo Tokijskej univerzite eticky sporný nápad vypestovať ľudské kmeňové bunky v embryách myší, krýs a prasiat. Cieľom je vytvoriť zvieratá s ľudskými orgánmi, ktoré by sa mohli použiť na trasplantácie pre ľudí.

Vypestované ľudské kmeňové bunky v embryách myší, krýs a prasiat by sa potom mali v rámci výskumu transplantovať do náhradných zvierat. Ako sa ale má všetko robiť? „Pri experimente sa budú vytvárať zvieracie embryá, ktoré postrádajú gén na tvorbu určitých orgánov,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters vedúci výskumu Hiromicu Nakauči.

Hneď ako budú do zárodkov injekčne podané ľudské pluripotentnné (môžu byť zdrojom všetkých typov kmeňových buniek) kmeňové bunky alebo bunky IPS, embryo ich potom použije na tvorbu orgánov.

Podľa plánov by sa mali myšie embryá nechať dozrievať 14,5 dňa, kým nebudú takmer vyvinuté. U krysích to potrvá 15,5 dňa a u prasacích 70.

Pokus je zameraný len na pestovanie nových orgánov. Ak vedci zistia, že je viac ako 30 percent zvieracieho mozgu ľudský, tak ho pozastavia. To je jedna z podmienok japonskej vlády, aby sa zabránilo vzniku humanizovaných zvierat a vskutku nebezpečných hybridov.

Tento návrh je schválený od marca, keď Japonsko zrušilo zákaz vývoja zvieracích embryí s ľudskými bunkami. Prvý schválený projekt majú práve vedci z Tokijskej univerzity.

Je otázkou, veľmi diskutovanou aj v odborných kruhoch, či je skutočne toto jedna zo správnych ciest, ako zlepšiť možnosti transplantácie. Cieľom je každopádne zatiaľ len výskum toho, ako by laboratórne zvieratá mohli fungovať, vedci by však chceli, aby sa napokon stali zdrojom orgánov, ktoré by sa dali transplantovať ľu­ďom.

Pokiaľ ide o samotného experta Nakaučiho, predvlani napríklad jeho tím vyliečil diabetickú myš vypestovaním jej zdravej novej slinivky brušnej pomocou embrya potkana.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #experiment #embryo #DNA #genetika #bunky