Emotívni upíri nám vysávajú energiu a silu

Žiadajú o pomoc a rady, ale nič neposkytnú. Vyčerpávajú energiu príbuzných, partnerov, priateľov a kolegov v práci. Hovorí sa im emotívni upíri.

22.08.2019 18:00
manželia, manželstvo, partneri, pár, hádka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj tie najvýznamnejšie citové vzťahy, ako je vzťah manželov alebo rodičov a detí sa môžu obrátiť na vzťah, ktorý vôbec nie je zdravý. Je to vina takzvaných emotívnych či psychických upírov, osôb, ktoré vedome či menej vedome absorbujú energiu tých, ktorých majú pred sebou.

Nič im neposkytnú a neuznávajú pravidlo zdravej rovnováhy medzi tým, čo si človek od druhého berie a čo mu za to dáva výmenou, píše taliansky denník La Repubblica.

K hlavným signálom toho, že sme prepadli vzťahu s emotívnym upírom, je psychická a fyzická únava, pocit, že sme zbavení všetkej energie. „Pri svojej práci som sa stretla s podnikavými, ochotnými a ušľachtilými ľuďmi, ktorí však pozvoľna strácali svoju životnú silu, prepadali veľkej únave a morálnemu a fyzickému vyčerpaniu. To všetko sa prejavovalo negatívne na ich zdraví a viedlo to dokonca k depresiám. Ukázalo sa, že tento emotívny stav je vyvolaný ich kontaktmi s osobami, ktoré vstrebávali ich energiu,“ uvádza francúzska psychologička Stéphane Clergetová, ktorá sa týmto problémom dlhodobo zaoberá a napísala knihu s názvom Ako sa brániť emotívnom upírom. „Nazvala som tieto osoby psychickými upírmi, pretože majú spoločné body s upírmi z povestí,“ dodáva.

Okrem zriedkavých prípadov, kedy sa vzťah môže stať patologickým, môžeme povedať, že dynamika emotívneho vampirizmu je spôsob vzťahu, ktorý nemusí nevyhnutne byť psychickou patológiou. „Upír nadväzuje vzťah s ostatnými vždy na základe toho, aby z neho mal úžitok a výhody,“ zdôrazňuje Anna Maria Gianniniová, profesorka všeobecnej psychológie na univerzite La Sapienza. Môže ísť o priateľku, ktorá do nás hučí hodinu v telefóne a dožaduje sa neustále našej pozornosti, ale nikdy nemá čas pre nás, o rodičov, ktorí nás obviňujú, že sa dosť nesnažíme, o partnera, ktorý doma nič nerobí a hovorí len o svojich problémoch. „V týchto prípadoch nejde o perverzných narcistov, pretože emotívni upíri sa na rozdiel od narcistov netešia z našej indispozície, ale naopak si želajú, aby sme boli vo forme a oni tak mohli lepšie vysávať našu energiu,“ hovorí Gianniniová.

Jedna rada, ako čeliť čo najlepšie vzťahu s emotívnym upírom, je prijať obrannú stratégiu. „Nenechajte sa od nich hypnotizovať: musíte pochopiť, že trpezlivosť má svoje medze, musíte posilniť vlastnú bezpečnosť a sebaúctu. Musíte sa tiež naučiť hovoriť nie, vyžadovať rešpekt a brániť sa pocitu viny, strachu alebo prílišného súcitu. Niekedy je tiež potrebné dať si pauzu a v prípade nevyhnutnosti prerušiť vzťah,“ radí Clergetová. „Je pekné dávať iným, ale treba to robiť rozumne. Tak ako v lietadle v stave ohrozenia. Najprv si vezmete kyslíkovú masku vy, až potom ju nasadíte susedovi,“ dodáva.

Počiatky emotívneho vampirizmu spadajú do doby, kedy sme dojčatá a kedy sa dožadujeme pozornosti. „Neskôr sa však musíme postupne učiť vyváženým spôsobom poskytovať pozornosť a vyžadovať ju. V ťažkých chvíľach je normálne, že vyhľadávame pomoc druhých. Keď sa však takéto správanie stáva každodennou praxou, je potrebné nájsť znovu psychickú samostatnosť, často s pomocou odborníka,“ hovorí Clergetová.

Medzi hlavné motívy, prečo sa osoba aj v dospelosti stáva emotívnom upírom, je nízka sebaúcta. Veľa závisí na modeloch správania z prvých rokov života, ktoré značne predurčujú osobnosť. „Emotívnym upírom sa stávame z dvoch úplne protikladných dôvodov: pretože sme sa v detstve cítili odmietaní alebo naopak, že sme boli od malička zvyknutí mať všetko a v dospelosti v tom potom pokračujeme vo vzťahu k priateľom, partnerom a kolegom,“ uzatvára Gianniniová.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #citové vzťahy #emotívny upír #zlodej energie