Prečo nás v lete po zmrzline bolí hlava

Stáva sa, že keď sa v lete pustíme do zmrzliny, príliš studeného kokteilu alebo do sorbetu, vzápätí nás prepadne náhla migréna.

30.08.2019 09:00
zmrzlina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Leto je ale časom ľadových nápojov a pokrmov. U niektorých ľudí nemá jedenie mrazeného krému žiadne následky, u iných sa ale môže dostaviť bolenie hlavy, niekedy aj dosť silné. Aké sú príčiny a ako im čeliť? Na to zodpovedala prezidentka Francúzskej spoločnosti pre štúdium migrén a bolestí hlavy (SFEMC) neurologička Anne Ducrosová a neurológ Dominique Valade.

Na terase kaviarne popíjate pohárik limonády s ľadom a zrazu sa „zaškľabíte“. „Máte pocit, ako keby ste v zime ponorili ruky do ľadovej vody,“ hovorí Ducrosová, ktorú cituje francúzsky denník Le Figaro. Vzápätí si siahate na čelo, akoby to bol mozog, kto trpí. Nie je to tak. V skutočnosti sa bolesť rozvinie, keď sa ľadová potravina dostane do kontaktu s cievami podnebia. „Tieto cievy sa stiahnu a potom zase rozšíria. Táto reakcia sa dotkne trojklanného nervu, ktorý odovzdá informáciu do mozgu a vyvolá migrénu,“ hovorí Ducrosová.

Podľa Valadea môže tento nepríjemný pocit vychádzať aj z hrdla. „Keď jeme zmrzlinu, krčná tepna sa prudko ochladí a stimuluje mozog tak, že nakoniec rozpúta migrénu,“ hovorí.

Prečo niektorí ľudia môžu zjesť litre zmrzliny bez mihnutia oka, zatiaľ čo iní trpia pri zjedení maličkého kúsku? „Tento jav nedokážeme zatiaľ vysvetliť,“ hovorí profesorka Ducrosová. Obaja experti sa však zhodujú v tom, že k reakcii na tepelný šok sú náchylnejší ľudia trpiaci migrénami. Desať až 20 percent svetovej populácie trpí bolesťami hlavy. Tieto krízy môžu byť vyvolané najrôznejšími príčinami: zmeny vnútorného stavu (menštruácia, emócie, nedostatok alebo prebytok spánku, ťažké jedlo, alkohol), zmeny vonkajšieho stavu (vietor, teplo, búrky). „Ľudia trpiaci migrénami sú citliví na všetko,“ dodáva neurologička.

Ak sme citliví na chlad, je prehĺtanie zmrzliny zlý nápad, aj keď je vonku horúco. Podľa profesorky Ducrosovej bolesť hlavy silnie s tým, ako jeme väčšie množstvo zmrzliny a ako rýchlo ju prehĺtame. Profesor Valade neradí ľuďom trpiacim migrénami konzumovať príliš studené jedlo alebo nápoje. Aby sme predišli bolestiam a pokúsili sa im úplne vyhnúť, radí neurologička jesť pomaly, aby sa nestimulovalo podnebie.

Ak vypijeme nadmerné množstvo ľadovej citronády, paracetamol ani aspirín nám nepomôže. „Pretože je tento jav čisto mechanický a prechodný, nemusíme sa obávať žiadnych neurologických dôsledkov,“ hovorí profesor Valade. V praxi je najlepším liekom zostať päť až 15 minút v pokoji. Alebo zmrzlinu lízať veľmi pomaly.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #migréna #bolesť hlavy #zmrzlina #sorbet #kokteil