Jedného dňa maláriu odstránime úplne, tvrdia vedci

Maláriu je teoreticky možné vykoreniť, ale nie so súčasnými vakcínami a mechanizmami na kontrolu šírenia tejto choroby.

27.08.2019 10:34
malária Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na tlačovej konferencii to vo štvrtok uviedol Pedro Alonso, riaditeľ programu pre boj s maláriou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Predstavil aj závery správy, ktorá sa zaoberala otázkou, či by sa malo o odstránenie infekcie usilovať.

Alonso uviedol, že WHO je jednoznačne pre odstránenie choroby. „S nástrojmi, ktoré máme dnes k dispozícii, je však vysoko nepravdepodobné, že by sa to mohlo podariť,“ poznamenal.

Hoci proti malárii existuje vakcína, funguje len asi u tretiny detí, ktoré ju dostanú. K tomu je potrebné aplikovať ju celkom štyrikrát a jej účinok sa časom vytráca. „Účinnú vakcínu zúfalo potrebujeme, ak chceme dostať maláriu pod kontrolu. A my ju jednoducho nemáme,“ povedal Alister Craig z liverpoolskej univerzity zameranej na tropické choroby.

WHO sa odstraňovaním malárie zaoberá už dlho. Prvá kampaň začala v roku 1955, skončila ale neúspechom. Vedci sa potom niekoľko desaťročí podľa agentúry AP báli o ďalšom pokuse hoci len hovoriť, kým sa do veci nevložila nadácia Billa a Melindy Gatesovcov, ktorí tomuto úsiliu venovali značné prostriedky.

Pre pretrvávajúce neistoty sa experti nie sú schopní dohodnúť na jasnej stratégii, a tým pádom ani na časovom harmonograme alebo cene plánu na porazenie choroby, uviedla AP.

Nezhodujú sa predovšetkým v tom, ako rýchlo by sa proti malárii malo postupovať. Niektorí tvrdia, že je to beh na dlhé trate a že by bolo lepšie sa v krátkodobom horizonte zamerať na odstránenie iných chorôb, napríklad detskej obrny či elefantiáze, takzvanej slonej choroby. Iní sú zase toho názoru, že by sa malo postupovať rýchlo.

Parazit spôsobujúci maláriu, ktorú na človeka prenášajú komáre rodu Anopheles, sa totiž stále vyvíja a prispôsobuje sa tak protilátkam. Čím rýchlejšia snaha o jeho odstránenie, tým väčšia šanca, že sa mu nepodarí nájsť dostatočnú obranu.

Malária zabije ročne asi 435 000 ľudí, väčšina z obetí sú deti v Afrike.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #WHO #choroby #k detská obrna