Tínedžer si poškodil zrak jedením zemiakových hranolčekov a lupienkov

Vyšetrenia preukázali, že mal vážny nedostatok vitamínov a trpel podvýživou.

14.09.2019 09:00
hranolky, vyprážané Foto:
Ilustračné foto.
debata

V anglickom Bristole liečili 17-ročného mladíka, ktorý si v dôsledku zlého stravovania vážne poškodil zrak. Podľa lekárov tínedžer, ktorého meno neuviedli, od ukončenia základnej školy jedol len zemiakové hranolčeky, zemiakové lupienky, niekedy aj biely chlieb s kúskom šunky alebo klobásy. Vyšetrenia preukázali, že mal vážny nedostatok vitamínov a trpel podvýživou.

Ako 14-ročný navštívil lekára, pretože sa stále cítil unavený. V tom čase mu diagnostikovali nedostatok vitamínu B12. Chlapec sa však neliečil a neupustil ani od svojho jedálnička. O tri roky neskôr ho vyšetrili na Bristolskej očnej klinike. Lekárka Denize Atan, ktorá mala pacienta na starosti, potvrdila, že každý deň jedol zemiakové hranolčeky z miestneho obchodu a vôbec nejedol ovocie či zeleninu. „Vysvetlil to tak, že má averziu k textúram niektorých potravín a zemiakové hranolčeky a lupienky boli jediným jedlom, ktoré dokázal jesť,“ uviedla lekárka, ktorá spolu s kolegami zistila, že mladíkovi chýbali aj meď, selén či vitamín D.

Tínedžer nemal problém s hmotnosťou, trpel však podvýživou. „Stratil minerály z kostí, čo bolo pre chlapca jeho veku naozaj šokujúce,“ povedala Atan. Poškodenie jeho zraku je natoľko vážne, že ho registrujú ako nevidiaceho. „Nemôže šoférovať a má veľké ťažkosti s čítaním, pozeraním televízie alebo rozoznávaním tvárí. Môže sa však sám prechádzať, keďže má periférne videnie,“ objasnila.

Podľa Atana sú takéto prípady veľmi zriedkavé, no rodičia by mali dávať pozor na možné nebezpečenstvo, ktoré môže zapríčiniť nesprávny jedálniček a v prípade potreby by mali vyhľadať odbornú pomoc.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #stravovanie #mladík #podvýživa #zemiakové hranolky