Ľudia s tetovaním majú sklony správať sa impulzívne

Ľudia s tetovaním majú väčšie sklony správať sa impulzívne a nepremýšľať nad následkami svojho správania.

20.09.2019 07:00
Ľutovať tetovanie z mladosti nie je nič... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vyplýva to z novej štúdie kanadských ekonómov, o ktorej informoval britský bulvárny denník Daily Mail.

Do štúdie bolo zapojených 781 ľudí bez tetovania, 255 s tetovaním a 68 s tetovaním, viditeľným aj keď bol daný človek oblečený.

Ekonómovia sa pri svojom bádaní snažili zistiť prečo môžu ľudia chcieť svoju identitu spojiť s „viditeľnou stigmou“ v podobe tetovania.

Tetovaní sú podľa štúdie častejšie medzi ľuďmi, ktorí na tom sú ekonomicky horšie. „Tradične bolo tetovanie vyhradené pre zločincov, námorníkov a bláznov z cirkusu,“ uvádzajú ekonómovia. Podľa predchádzajúcich výskumov má 38 percent dospelých vo veku 18 až 29 rokov aspoň jedno tetovanie.

„Som ekonóm. Z ekonomického pohľadu je rozhodnutie nechať si urobiť tetovanie zarážajúce,“ uviedol Bradley Ruffle z kanadskej McMasterovej univerzity. „Tetovania sú spôsobom vyjadrenia sa. Prečo si ale radšej nezafarbiť vlasy či nenavrhnúť tričko, ktoré si môžeme vyzliecť,“ doplnil.

Ekonómovia v rámci štúdie požiadali účastníkov výskumu, aby si zahrali hru, ktorá skúmala ich schopnosť plánovať dopredu. Hráči mali možnosť dostať dolár do 18 hodín, alebo vyšší obnos (od 1,05 do 2,50 dolára) za tri týždne. Potetovaní jedinci sa rozhodli pre odložené vyplatenie peňazí ako ich nepotetovaní kolegovia.

Účastníci s tetovaním, ktoré bolo viditeľné aj cez oblečenie, svoje rozhodnutie premýšľajú najmenej a pre vyplatenie viac peňazí za dlhší čas sa rozhodli až keď suma prekročila dva doláre.

Psychologička Luzelle Naudéová z JAR v inej štúdii naopak skúmala, prečo sa ľudia nechávajú tetovať. Najčastejšie, teda asi v štvrtine prípadov, malo tetovanie osobný význam, zatiaľčo v 12 percentách prípadov bolo považované za spôsob umeleckého vyjadrenia. Náboženstvo a kultúrne a spoločenské zvyklosti boli, naopak, označené za hlavné dôvody, prečo ľudia tetovanie nemajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tetovanie #správanie #človek #impulzívne