Nórsky rybár vytiahol z mora malého rybieho 'mimozemšťana'

Mladý nórsky rybár zažil šok, keď sa pri pobreží ostrova Andoya na severe Nórska vybral na lov halibutov. Namiesto nich sa mu na háčiku objavila hlbokomorská ryba vyzerajúca ako mimozemšťan s veľkými, vyvalenými očami, napísal spravodajský server news.com.au.

23.09.2019 18:13
EExx R3XXk AIJt2J Foto:
Oscar Lundahl s ,,mimozemšťanom".
debata (4)

Ryba, ktorú ulovil, sa volá chiméra podivná a patrí medzi paryby rovnako ako napríklad žraloky. Meno tieto ryby dostali podľa gréckej mytologickej príšery, čo mala hlavu leva a chvost draka. Žijú v značnej hĺbke a sú len zriedka ulovené.

Devätnásťročný Oscar Lundahl na svoj úlovok zrejme nikdy nezabudne. „Chceli sme loviť halibuta čierneho, čo je vzácny druh, ktorý žije asi osem kilometrov od pobrežia,“ povedal novinárom Lundahl. „Mal som vo vode štyri háčiky a zacítil som, ako mi zaberá niečo veľké. Lovili sme v hĺbke 800 metrov a trvalo asi 30 minút, než som rybu vytiahol,“ dodal.

Kvôli extrémnej zmene tlaku chiméra vytiahnutá na hladinu neprežila. Pretože nechcel plytvať, vzal ju napriek jej bizarnému vzhľadu domov a usmažila. Chutila vraj výborne. „Trochu ako treska, ale bola chutnejšia,“ uviedol.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #more #ryba #rybár #háčik #morská ryba