Na diagnostikovanie osteoartritídy chcú využívať malý mikrofón

Technológia, ktorú využívajú odborníci pri zisťovaní porúch mostov, môže pomôcť pri diagnostikovaní artritídy kolien.

28.10.2019 08:14
úraz, zranenie, bolesť, kĺb, artritída Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jej súčasťou je malý mikrofón, ktorý pripevnia ku kolenu, aby tak zachytil vysokofrekvenčné zvuky, ktoré ľudia síce nepočujú, no dokážu ich analyzovať počítače. Výskumníci tvrdia, že tak budú môcť lepšie diagnostikovať osteoartritídu a nasadiť cielenú liečbu. Uznali však, že svoje teórie potrebujú vyskúšať na viac ľuďoch.

Odborníci z Lancaster University, University of Central Lancashire a Manchester University skúmali zvuky kolien 89 dospelých pacientov s osteoartritídou. Všetkých požiadali, aby päť ráz po sebe vstali zo sedu, pričom nahrávali zvuky vychádzajúce z ich kĺbov. Výsledky preukázali, že pomocou tejto techniky môžu „počuť“ rozdiel medzi akustickými signálmi zo zdravých a chorých kolien.

Vedúci štúdie John Goodacre z Lancaster University vyhlásil, že tento spôsob je oveľa citlivejší ako röntgen, ktorý v súčasnosti využívajú pri diagnostikovaní osteoartritídy. Dodal, že táto metóda, ktorú zatiaľ netestovali na inej časti tela, môže pomôcť športovcom predísť zraneniu. Umožní tiež zistiť, ako kolená reagujú na liečbu.

Svoje zistenia publikovali v časopise PLOS One.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #diagnostika #artritída #kolená #mikrofón