Pomahačov tím v USA transplantoval tvár prvému černochovi

Tím českého chirurga Bohdana Pomahača v nemocnici v americkom Bostone prvýkrát transplantoval celú tvár černošskému pacientovi.

28.10.2019 08:37
debata

Šesťdesiatosemročný Robert Chelsea, ktorý utrpel ťažké poranenie tváre pri požiari, sa stal zároveň najstarším človekom, ktorý takúto operáciu podstúpil, televízia NBC News.

Operácia sa uskutočnila už v júli, výsledok ale nemocnica oznámila až teraz. Zákrok, ktorý trval 16 hodín, viedol Pomahač, podieľalo sa na ňom ale viac ako 45 ďalších lekárov, sestier, anestéziológov a ďalších odborníkov. Pre bostonskej nemocnici, kde Pomahač pôsobí, to bola v poradí deviata takáto transplantácia.

Chelsea mal v roku 2013 ťažkú ​​autonehodu spôsobenú opitým vodičom, pri ktorej utrpel popáleniny na 60 percentách tela vrátane tváre. Odvtedy absolvoval viac ako tri desiatky operácií, ale plastickí chirurgovia ani tak nedokázali rekonštruovať pery, nos a ľavé ucho.

„Hoci je v 68 rokoch najstarším pacientom transplantácie tváre, Robert robí pokroky a zotavuje sa pozoruhodne rýchlo,“ citovala Pomahača NBC. „Tešíme sa, až uvidíme významné zlepšenie kvality Róbertovho života,“ dodal chirurg.

Chelsea transplantáciu označil za úžasný dar, ktorým získal druhú šancu, a uviedol, že slovami nedokáže vyjadriť, ako sa cíti. Na operáciu čakal od roku 2018, kedy bol zaradený na zoznam.

Nemocnica potom hľadala darcu, ktorého odtieň kože sa čo najviac zhodoval s Chelseaho.

Pomahač sa narodil v Ostrave a vyštudoval lekársku fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonskej nemocnice, ktorá patrí niekoľko rokov medzi desať najlepších nemocníc v USA, prišiel na chirurgickú prax v roku 1996. Neskôr sa sústredil na problematiku tvárovej transplantácie a v marci 2011 vykonal prvú úspešnú celkovú transplantáciu tváre v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #havária #nemocnica #transplantácia #tvár #Bohdan Pomahač #čerch