Lieky proti vysokému krvnému tlaku je lepšie užívať pred spánkom

Lieky proti vysokému krvnému tlaku je lepšie užívať pred spánkom ako ráno. Tvrdí to nová španielska štúdia, ktorú odborníci zverejnili v časopise European Heart Journal.

31.10.2019 07:56
lekár, prevencia, tlak krvi Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Podľa nich je tak možné predísť infarktu alebo mŕtvici. Predpokladajú pritom, že účinok liekov ovplyvňuje prirodzený 24-hodinový rytmus ľudského organizmu.

V rámci svojho výskumu pracovali so vzorkou 19-tisíc ľudí, ktorých rozdelili do dvoch skupín. Jedna z nich užívala tabletky ráno a druhá večer, pričom počas piatich rokov monitorovali stav pacientov. Tí, ktorí užívali lieky pred spaním, mali takmer o polovicu nižšie riziko úmrtia v dôsledku infarktu alebo mŕtvice.

Krvný tlak by mal prirodzene klesnúť počas odpočinku alebo spánku. V opačnom prípade sú ľudia vystavení väčšiemu riziku infarktu alebo mŕtvice, tvrdia experti. Výskum naznačuje, že užitie liekov večer udrží krvný tlak počas noci pod kontrolou. Pacienti, ktorí si vzali tabletku pred spaním, mali výrazne nižší krvný tlak v noci aj počas nasledujúceho dňa a ich tlak klesol v noci viac ako u pacientov, ktorí užili lieky ráno.

Vedúci výskumu Ramón Hermida z Universidade de Vigo uviedol, že lekári by mohli pacientom odporučiť užívanie liekov pred spaním. „Je to úplne zadarmo a môže to zachrániť veľa životov,“ dodal. „Súčasné pokyny na liečbu hypertenzie nepreferujú žiaden čas užívania liekov. Lekári pritom najčastejšie odporúčajú ranné užívanie, ktoré by malo znížiť tlak počas dňa,“ vyhlásil s tým, že ich štúdia dokázala opak. Upozornil však, že sú potrebné ďalšie výskumy v iných populáciách, kde by pacienti užívali iné lieky proti hypertenzii.

Vanessa Smith z British Heart Foundation povedala, že zmenu času užívania liekov by mali pacienti konzultovať so svojím lekárom. Existujú totiž špecifické dôvody, pre ktoré lekár určí vhodný čas užívania tabletiek. Na krvný tlak takisto vplýva životný štýl, pričom ľudia by sa mali vyhnúť alkoholu, fajčeniu, nadváhe, príliš slaným jedlám a mali by mať viac pohybu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #štúdia #tabletka #vysoký tlak