Vedci predstavili novú experimentálnu vakcínu proti tuberkulóze

Mohla by značne pomôcť v boji proti aktívnej forme tohto ochorenia. Vakcína, ktorú vyvinula spoločnosť GlaxoSmithKline, pozostáva z proteínov baktérie, ktorá vyvoláva imunitnú reakciu, a pri testovaní sa preukázala na 50 percent účinná pri prevencii premeny latentnej tuberkulóznej infekcie na aktívnu tuberkulózu.

01.11.2019 08:29
debata

Výsledky testovania vakcíny predstavili lekári na konferencii o pľúcnom zdraví v indickom Hajdarabáde a zverejní ich aj odborný časopis New England Journal of Medicine.

Experti testovali vakcínu tri roky na takmer 3 600 dospelých pacientoch infikovaných tuberkulózou v Keni, Juhoafrickej republike a Zambii. Polovica z nich dostala dve dávky lieku a zvyšok falošnú vakcínu. V prvej skupine sa vyvinula aktívna tuberkulóza u 13 testovaných, v druhej u 26.

Podľa lekárov sa vďaka vakcíne ochrana pred týmto ochorením v priebehu dvoch rokov znížila len minimálne a ako tvrdia, aj čiastočne účinná vakcína by mohla byť veľmi nápomocná v boji proti nemu. Nové výsledky ukazujú, že vakcína vydrží aj v priebehu času, a predstavujú dôležitý krok vpred vo vývoji nástroja na prevenciu, o ktorý sa podľa vedeckej riaditeľky Medzinárodnej únie proti tuberkulóze a pľúcnym chorobám Pauly Fujiwara lekári usilujú sto rokov.

Lekári plánujú ďalšiu, definitívnu štúdiu. To však podľa nej potrvá ešte niekoľko rokov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nazvala novú vakcínu veľkým pokrokom a zorganizovala diskusie o tom, ako napredovať s jej vývojom.

Tuberkulóza ročne zabije viac ako milión ľudí, prevažne v chudobných krajinách. Približne jedna tretina svetovej populácie má v sebe baktériu, ktorá ju spôsobuje. Tuberkulózou je najhoršie zasiahnutá India, potom Čína, Indonézia, Filipíny, Pakistan, Nigéria, Bangladéš a Juhoafrická republika. Na toto pľúcne ochorenie už existuje vakcína, ale nie je veľmi efektívna. Dáva sa len veľmi malým deťom a čiastočne bráni vážnym komplikáciám. Preto sa vedci usilujú o vakcínu, ktorá by bola účinná aj u dospelých, a pomohla tak zabrániť šíreniu ochorenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #vedci #výskum #tuberkulóza #vakcína