Microsoft skrátil pracovný týždeň na štyri dni a zvýšil produktivitu zamestnancov

Japonská pobočka Microsoftu všetkým zamestnancom skrátila pracovný týždeň na štyri dni. Piaty deň mali špeciálne platené voľno. Výsledok? Vyššia produktivita a až o 40 percent vyššie predaje.

04.11.2019 15:15
čas, práca, stres, vyčerpanosť, workoholizmus Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Čo by sa stalo, ak by vám zamestnávateľ ponúkol jeden deň plateného voľna každý týždeň? Pracovalo by sa vám lepšie, boli by ste efektívnejší a chodili by ste do práce s väčším elánom? Japonská pobočka Microsoftu to vyskúšala v rámci experimentu, v ktorom zamestnancom nariadila jeden deň plateného voľna týždenne. Japonsko je pritom jednou z krajín s najdlhším pracovným fondom na svete. Dobieha ho však Čína. Zamestnanci firmy Alibaba napríklad pracujú dvanásť hodín denné, šesť dní v týždní podľa pravidla 996 – teda od deviatej do deviatej, šesťkrát za týždeň. Zakladateľ Alibaby, miliardár Jack Ma, o tom hovorí ako o požehnaní.

Povinné voľno jeden deň v týždni

Microsoft každý piatok počas augusta zatvorila kancelárie a zamestnancom na plný úväzok dala špeciálne voľno. Neskončila však len pri tom. Okrem toho obmedzila aj dĺžku trvania pracovných stretnutí na 30 minút a zamestnancov vyzvala, aby namiesto osobných stretnutí medzi sebou komunikovali hlavne online. Výsledok priniesol pozitívne zmeny nie len v zladení pracovného a osobného života zamestnancov, ich výkonnosti, ale podpísal sa aj na nižších nákladoch na elektrinu a tlač. Spotreba elektrickej energie vďaka platenému voľnu klesla o 23 percent a spotreba papiera pri tlači až o 59 percent. Microsoft pritom porovnával rovnaký mesiac v rokoch 2018 a 2019.

Microsoft má údajne v pláne zaviesť ďalšie opatrenia počas tohtoročnej zimy, no zamestnancom už rovnakú špeciálnu dovolenku neponúkne. Zamestnanci ale budú firmou vyzvaní, aby si vzali osobné voľno na oddych. Akým spôsobom zmeny japonský Microsoft implementuje zatiaľ nie je jasné, rovnako ani to, či budú dočasné alebo trvalé.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Japonsko #pracovný pomer