Telo po prekonaní osýpok zabúda, ako sa brániť proti infekciám

Osýpky majú zničujúci vplyv na imunitný systém a môžu na niekoľko nasledujúcich rokov znížiť schopnosť tela bojovať s infekciami.

07.11.2019 09:00
osýpky Foto:
Vírus osýpok môže spôsobiť takzvanú "imunitnú amnéziu", v dôsledku ktorej telo zabudne, ako bojovať proti chorobám, ktoré už v minulosti dokázalo poraziť.
debata (3)

Vyplýva to z dvojice štúdií, o ktorých informuje spravodajský portál BBC.

Vírus môže spôsobiť takzvanú „imunitnú amnéziu“, v dôsledku ktorej telo zabudne, ako bojovať proti chorobám, ktoré už v minulosti dokázalo poraziť. Osýpky tiež akoby „resetujú“ imunitný systém do „novorodeneckého“ stavu, čím poškodzujú jeho schopnosť vytvárať spôsoby, ako bojovať s infekciami. Podľa vedcov tieto zistenia potvrdzujú dôležitosť očkovania.

Zistenia vychádzajú z analýzy neočkovaných detí z ortodoxnej protestantskej komunity v Holandsku. Na začiatku výskumu vedci deťom odobrali vzorky krvi a znovu tak spravili dva mesiace po epidémii osýpok v roku 2013. S cieľom zistiť, aký vplyv majú osýpky na imunitný systém, následne vzorky analyzovali vedci v Spojených štátoch, Veľkej Británii a Holandsku. Sústredili sa pritom na protilátky a biele krvinky.

Imunitný systém si pamätá patogény, proti ktorým už v minulosti bojoval. Časť tejto pamäte uchovávajú pamäťové B lymfocyty. Práve tie však dokáže vírus osýpok zničiť a spôsobiť tak spomínanú „imunitnú amnéziu“.

Výskumníci z americkej Harvard Medical School, ktorí analyzovali vzorky krvi 77 detí, dokázali s pomocou nástroja nazvaného VirScan vytvoriť detailný obraz ich imunitného systému pred osýpkami a po nich. Výsledky, ktoré publikovali v časopise Science, ukázali, že deti prišli v priemere o 20% ich súboru protilátok. Jedno, ktoré prekonalo veľmi vážnu formu osýpok, prišlo dokonca o 73% druhov protilátok, ktoré predtým dokázalo vyprodukovať. I keď nie každá protilátka je životne dôležitá, čím viac ich telo stratí, tým väčšia je pravdepodobnosť, že príde práve o tú dôležitú, bez ktorej sa jeho telo stane zraniteľným.

„Osýpky sú ako prvých 10 rokov neliečeného HIV zhustených do niekoľkých týždňov – asi takú škodu spôsobujú na imunitnej pamäti,“ vyjadril sa pre BBC Michael Mina.

Podľa genetika Stephena Elledgea sú osýpky omnoho nebezpečnejšie, ako si ľudia myslia. Predpokladá pritom, že v dôsledku imunitnej amnézie môžu spôsobovať päťnásobne viac nepriamych úmrtí, ako pôvodné ochorenie.

Vedci predpokladajú, že najväčšie problémy to môže spôsobovať v subsaharskej Afrike, kde podvyživené deti pravdepodobne prichádzajú o väčšie časti imunitného systému. I keď na túto tému neexistujú štúdie, americký tím sa obáva, že by mohli strácať až 90% protilátok.

Okrem pamäťových B lymfocytov existujú aj naivné B lymfocyty, na ktoré sa ľudské telo spolieha v boji s niečím novým. Podľa Velislavy Petrovej z britského Sanger Institute, sú akýmsi „brnením“. Jej štúdia, ktorej výsledky zverejnili v časopise Science Immunology, sa venovala 26 deťom a tiež ukázala, že osýpky môžu zmazať pamäť imunitného systému o prechádzajúcich infekciách. Zároveň však odhalila, že vírus ovplyvnil aj naivné B lymfocyty. Osýpky podľa Petrovej resetujú imunitný systém do stavu, v akom bol v čase narodenia a v dôsledku toho má len obmedzené možnosti reakcie na nové patogény.

Obe štúdie sa však venovali len bezprostredným následkom ochorenia a nezaoberali sa tým, ako dlho trvá imunitnému systému zotaviť sa. Na túto otázku ponúka čiastočnú odpoveď staršia štúdia z roku 2015, ktorá sledovala vzorce príčin úmrtí v bohatých krajinách a odhalila, že deťom hrozilo vyššie riziko úmrtia počas dvoch až troch rokov po prekonaní osýpok. Odborníci však upozorňujú, že v chudobnejších krajinách, kde sa ochorenia šíria rýchlejšie, môže byť toto obdobie iné.

Vedci v tejto súvislosti znovu upozorňujú na dôležitosť očkovania proti osýpkam a v prípade, že ich človek prekoná, je podľa nich potrebné zvážiť aj preočkovanie proti chorobám, proti ktorým ho očkovali ako dieťa. „Revakcinácia proti detskej obrne sa môže v Británii alebo Spojených štátoch zdať ako zbytočná, no v Afganistane, ktorý je jedným z mála miest, kde sa stále vyskytuje, by ste sa mali dať znovu zaočkovať,“ skonštatoval Mina.

Osýpky sú vírusové infekčné ochorenie, ktoré sa začína nádchou a horúčkou a po niekoľkých dňoch sa k nim pridajú aj charakteristické vyrážky na celom tele. Často ich sprevádzajú komplikácie, ako zápal pľúc alebo encefalitída, a môžu viesť k celoživotným následkom i smrti. Podľa odhadov osýpky na celom svete ročne zabijú asi 110-tisíc ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #ochorenie #očkovanie #osýpky #infekcie #obranyschopnosť organizmu