Vedci predstavili senzor, ktorý upozorní na zabudnuté dieťa alebo zviera v aute

Zariadenie by chceli uviesť na trh do konca roka 2020.

12.11.2019 10:40
blobid0 1573226965726 Foto:
Kanadskí vedci predstavili senzor, ktorý aktivuje alarm po tom, ako ľudia zabudnú v aute dieťa alebo zviera.
debata (2)

Kanadskí vedci predstavili senzor, ktorý aktivuje alarm po tom, ako ľudia zabudnú v aute dieťa alebo zviera. Zariadenie využíva radarovú technológiu a umelú inteligenciu, pričom tím z University of Waterloo, ktorý stojí za projektom, uviedol, že je na sto percent spoľahlivý.

Senzor má približne tri centimetre. Ľudia by ho mali umiestniť vo vnútri vozidla na spätné zrkadlo alebo strechu. Jeho radarové signály sa odrážajú od ľudí alebo zvierat v aute, pričom umelá inteligencia vyhodnocuje situáciu a rozhodne o prípadnom spustení alarmu. Zariadenie zabráni zamknutiu dverí a aktivuje alarm, ktorý upozorní vodiča alebo ďalších ľudí v okolí. „Tento prístroj je taký cenovo dostupný, že sa môže stať štandardným vybavením každého auta,“ uviedol zástupca tímu George Shaker, podľa ktorého senzor nemá žiaden „slepý bod“ a poskytuje väčšie súkromie ako kamera v aute. Dokáže rozpoznať aj dieťa sediace v autosedačke v protismere. Senzor chcú uviesť do predaja do konca roka 2020.

Podľa organizácie Kids and Cars zomrie každý rok v Spojených štátoch amerických v rozpálenom aute v priemere 37 detí. Tento rok však hlásia už 52 obetí. Patria sem aj prípady, keď dieťa zabudnú v aute alebo sa samo zamkne. Niekoľko incidentov sa týka aj úmyselného opustenia dieťaťa vo vozidle.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #vedci #výskum #senzor #zabudnuté dieťa