Vedci vymysleli prístroj, ktorý zmeria čerstvosť piva

Vedci z Mendelovej univerzity v Brne a Výskumného ústavu pivovarského a sladovníckeho vymysleli prístroj, ktorý umožňuje objektívne zmerať kvalitu piva priamo v teréne.

14.11.2019 08:35
pivo, krígeľ, výčap, alkohol, čašníčka, Nemka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Novinka má pivovarom pomôcť overiť, či je pivo v sklade, reštaurácii alebo v obchode čerstvé. Univerzita o tom informovala v tlačovej správe.

„Pivo začína na rozdiel od vína starnúť pomerne skoro. Kým vínu prospieva, že leží niekoľko rokov, pri pive to neplatí. Zaujíma nás, aké pochody sa v pive odohrávajú a ako môžeme starnutie spomaliť. Predovšetkým pri vývoze do zahraničia výrobcovia hľadajú rôzne spôsoby stabilizácie, aby sa pivo nepokazilo a nezakalilo,“ uviedla Jana Olšovská z Výskumného ústavu pivovarského a sladovníckeho v Prahe. Pochod senzorického starnutia piva podľa nej zatiaľ výrobcovia zastaviť nevedia.

Nová metóda meria práve stupeň takéhoto senzorického poškodenia piva a možno ju použiť pre všetky typy kvasených pív vrátane nízkoalkoholických a nealkoholických pív. U pív tmavých ju použiť nemožno. Výhodou je aj to, že zariadenie sa zmestí do ruky.

„Poskytuje výsledky porovnateľné s odbornými analýzami v laboratóriu. Samotné meranie sa odohráva v malej krabičke, takzvanom black boxe. Prístroj obsahuje softvér z dielne našej univerzity, pomocou ktorého je detekovaný vybraný marker, ktorého koncentrácia zodpovedá hodnotenie starej chuti piva,“ uviedol prodekan Agronomickej fakulty Mendelovej univerzity Radim Cerkal.

„Zaznamenali sme dopyt z rôznych kútov sveta. Metóda bola prezentovaná na európskych konferenciách, niektoré spoločnosti už prejavili vážny záujem. Výskum vzišiel z požiadavky vrchného sladovníka z Plzenského Prazdroja Jána Engeho, ktorý chcel objektívne meranie, pretože degustácia môže byť ovplyvnená mnohými faktormi,“ dodala Lenka Straková, sladovníčka Prazdroja s tým, že unikátna metóda je chránená patentom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #pivo #vedci #reštaurácia #výskum #sklad #čertvosť