Proti obezite je len jedna cesta - jesť menej

Sever je menej obézny ako juh. Tvrdí to Felipe Casanueva, profesor medicíny na univerzite v Santiagu de Compostela, ktorý má na starosti endokrinológiu a výživu v univerzitnom nemocničnom komplexe v Santiagu a ktorý je uznávanou autoritou v boji proti cukrovke a obezite.

30.11.2019 09:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
ilustračné foto.
debata (2)

Podľa štúdií uskutočnených v Číne, v Spojených štátoch a v Európe, teda v rozsiahlych oblastiach, sa vo všetkých prípadoch ukázalo, že obezita je menej rozšírená na severe ako na juhu, píše taliansky denník La Repubblica. Prečo je tomu tak, je doposiaľ záhadou, neexistujú na to jednoznačné odpovede. Že sa na juhu proste je viac a pokrmy tam sú chutnejšie, neplatí vždy.

Mohlo by to fungovať v Európe, ale je ťažké si predstaviť, že sa na severe Spojených štátov jedia menej ako na juhu. A záhadou zostáva Čína. Tú pravú odpoveď na túto otázku sme ešte nenašli, zdôrazňuje profesor Casanueva.

Posledné prieskumy z Talianska naznačujú, že nadbytočné kilogramy zaujímajú len deväť percent ľudí starších ako osemnásť rokov. Profesor varuje pred epidémiou, ktorú treba zastaviť všetkými prostriedkami. „Nazval by som obezitu tichým vrahom, a to nijako nepreháňam,“ hovorí.

Na základe údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je možné hovoriť o epidémii z dvoch dôvodov: obéznych sú milióny obyvateľov sveta a obezita sa šíri impozantnou rýchlosťou. Obéznych je 30 percent obyvateľov Spojených štátov, v Španielsku to je 23 až 24 percent. Zdôraznime, že to nie sú údaje o obyčajnej nadváhe, ale o obezite, ktorá je vážnou chorobou súvisiacou so skoršou úmrtnosťou, nesebestačnosťou a zhoršením kvality života. Ide tiež o nárast výdavkov na zdravotníctvo, pretože obezita je rizikovým faktorom napríklad pre cukrovku druhého typu, kardiovaskulárne choroby, mŕtvicu, artrózu, vysoký krvný tlak a pre 11 rôznych typov nádorov, ako je rakovina prsníka, prostaty či maternice. A to už nehovoríme o neurovegeta­tívnych chorobách: nedávno sa objavilo mnoho štúdií, ktoré uvádzajú, že obéznym ľuďom hrozí väčšie nebezpečenstvo Alzheimerovej choroby.

„Určite sú na mieste kampane, ktoré upozorňujú na riziká vyplývajúce z obezity, ale je tiež nevyhnutná cenová politika, ktorá zvýhodní zdravé potraviny. Uvediem jeden príklad, ktorému každý porozumie. V Spojených štátoch stojí hamburger menej ako jablko. Verím, že to má byť naopak. Inak budú všetci pojedať hamburgery, hoci zdravšie je jablko," uvádza profesor Casanueva. Treba jesť menej, dodávať telu menej kalórií. Najlepšia je stredomorská strava, zázračné diéty neexistujú.

"Vysvetľujem rodičom, že keď majú deti pekné výsledky v škole, nemá byť odmenou počítač alebo mobil, ako sa to často stáva. Lepšie by bolo usporiadať výlet pre celú rodinu, zapísať deti na nejakú športovú aktivitu. Je to každodenný boj,“ dodáva profesor Casanueva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #cukrovka #obezita #vedec #endokrinológia