Pôst je módny, ale je skutočne blahodárny?

Môžeme veriť blahodárnym účinkom pôstu? Táto teraz módna prax sľubuje očistu tela a otvorenosť ducha. Názory na pôst sú rozdielne - pre niekoho to je terapia, pre iných podfuk, píše francúzsky týždenník L'Express.

22.11.2019 07:44
voda, piť vodu, pitný režim Foto:
Chudnutie a pitný režim sú spojené nádoby.
debata (2)

Päťdesiatšesťročná Françoise si pôst, ktorý praktizuje každý týždeň už dva roky, nemôže vynachváliť. „Pôst bol vnútornou revolúciou. Ten deň cítim, ako je moje telo ľahšie a očisťuje sa od prehreškov, ktorých som sa dopustila počas týždňa,“ hovorí. Pôst je podľa nej tiež účinný prostriedok na opätovné získanie ľahkosti ducha. „Počas toho dňa riešim problémy, ktoré ma čakajú, alebo od seba získavam odstup. Je to takmer ako meditácia,“ dodáva.

Podobná prax láka mnoho ľudí. V Nemecku luxusné zariadenie, ako je Buchingerova klinika pri švajčiarskych hraniciach, predpisujú týždenné alebo ešte dlhšie hladovky doplnené vymývaním čriev, aby sa organizmus očistil a zbavil toho, čo stúpenci pôstu označujú za toxíny.

Po niekoľkých dňoch bez jedla prebehne v organizme zmena metabolizmu. „Aby telo vyrovnalo to, že nedostáva výživné látky, začína čerpať v zásobách glukózy. Potom sa púšťa do tukových zásob,“ hovorí gastroenterológ a hepatológ Patrick Mamou. „Ketónové telieska zamedzia pocitu hladu a stimulujú mozog,“ dodáva.

Doktor Mamou však varuje: „Spôsoby očisty tela sú veľký podfuk a môžu byť nebezpečné.“ Doteraz neexistuje žiadna vedecká štúdia, na základe ktorej by bolo možné dospieť k záveru, že pôst má terapeutické či preventívne účinky, pripomína francúzske ministerstvo zdravotníctva.

Pôst znamená, že do tela sa nedostanú zlé potraviny, ktoré ľudia niekedy radi konzumujú, ale ani tie zdraviu prospešné. Ak jeme vyvážene, nie je žiadny dôvod na to, aby sme sa postili, zdôrazňuje nutričná ​​poradkyňa Adelaide d'Abovillová. A to už nehovoríme o vplyve pôstu na psychiku. „U osôb trpiacich poruchami príjmu potravy môže hladovka aktivovať alebo zhoršiť kompulzívne správanie,“ uvádza.

Podľa doktora Mamoua môže byť pôst zaujímavý u niektorých chorôb, ale pre zdravého človeka nemá žiadny význam. „Organizmus je dobre usporiadaný. Tráviaca sústava neustále pracuje na prirodzenej očiste tela,“ dopĺňa Adelaide d'Abovillová.

Tráviaca sústava je ako továreň, kde všetko, pečeň, črevá, žalúdok a pankreas, robí svoju prácu, pripomína doktor Mamou. Nie je nijako potrebné privádzať to všetko do stresu, keď systém pracuje tak ako má, uvádza. Odmieta používať termín toxín. „Toxíny sú mikróby, ktoré sa uvoľňujú z potravín, ktoré napríklad nie sú čerstvé. To spôsobuje gastroenteritídu. Telo produkuje odpad, ktorý vychádza v podobe exkrementov a moču. Táto prirodzená očista je práve pôstom narušená. Keď telo nedostane vodu alebo potravu, práca tráviacej sústavy sa zastaví a to bráni organizmu odstraňovať odpad z tela. Je to kontraproduktívne,“ hovorí Mamou.

Prirodzeným spôsobom sa postíme, keď spíme. „Anglické breakfast (raňajky) znamená vlastne prerušenie pôstu,“ upozorňuje Mamou. Spontánna samoregulácia vzniká pri chorobe alebo po ťažkom jedle. Telo je schopné samo spoznať svoje potreby, dodáva.

Hladovku však hlása náboženstvo. Pôst počas ramadánu trvá 29 až 30 dní. Veľkonočný pôst je obdobím abstinencie a trvá 40 dní, najväčší židovský sviatok jom kippur trvá jeden deň. Nicola Böllingová v tom vidí ďalší dôkaz prospešnosti diéty. „Je to jeden z pilierov duchovna. Je to spôsob, ako sa sústrediť na seba, získať si odstup a očistiť ducha. Nie je nič výnimočné na tom, že po pôste sa niektorí veriaci rozhodujú vo významných veciach, ktoré zmenia ich životnú cestu,“ usudzuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #pôst #očista tela