Pred rokom sa narodili prvé geneticky modifikované deti

Veľký ohlas vo vedeckej komunite spôsobil vlani čínsky vedec Che Ťien-kchuej, ktorý nielenže ľudské embryá modifikoval, ale vložil ich aj do maternice.

23.11.2019 07:55
čínský vedec Che Ťien-kchuej, genetika, embryo Foto: ,
Vlani spôsobil rozruch čínsky vedec Che Ťien-kchuej, ktorý geneticky upravil niekoľko ľudských embryí.
debata (2)

Vlani v októbri sa potom z jedného tehotenstva narodili dvojčatá, dievčatá Lulu a Nana, prvé geneticky modifikované deti na svete. Vedec to oznámil 25. novembra.

Vedec zo Šen-čenu využil takzvanú techniku CRISPR/Cas9, s ktorou sa dá vymeniť defektný gén. Zameral sa pritom na receptor CCR5, ktorý umožňuje vstup vírusu HIV do bunky. Che tvrdil, že jeho cieľom bolo umožniť HIV pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie rizko nákazy týmto vírusom spôsobujúcim AIDS. Väčšina vedeckej komunity ale jeho pokus odsúdila, vedec bol kritizovaný tak Pekingom, ako aj medzinárodnou vedeckou komunitou.

„Sme svedkami čohosi revolučného. Ak chcete, hmota začala menit samu seba,“ povedal k tomu napríklad lekár, bioetik a katolícky kňaz Marek Vácha.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potom vlani v decembri varovala, že genetické modifikovanie ľudského embrya by mohlo mať „nezamýšľané následky“. Oznámila tiež vytvorení panelu expertov, ktorí majú preskúmať zdravotné dopady úpravy génov a stanoviť jasné pravidlá a štandardy.

Najľudnatejšia krajina sveta by sa rada stala lídrom v tomto výskume, kvôli nejasnej miestnej legislatíve sa ale otvárali aj cesty pre značne kontroverzné experimenty. Aj v prípade Che Ťien-kchueja panovali pochybnosti. Sama univerzita ve meste Šen-čen, kde vedec pôsobil, po jeho oznámení označila jeho výskum za „vážne porušenie akademickej etiky“. Navyše Che zbavili aj funkcie na univerzite.

Genetické prepisovanie u ľudských embryí je zakázané v Británii, USA a v mnohých ďalších krajinách sveta a mnohí ho považujú za neetické a nebezpečné. Panujú totiž obavy z prenosu genetických mutácií na ďalšie generácie. V rámci výskumu vykonalo už viac vedcov genetickú editáciu ľudských embryí, ale upravené embryá nechali vyvíjať len krátko v laboratórnych podmienkach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #dvojčatá #vedec #genetika #embryá