Na obaloch potravín by mal byť údaj o tom, ako dlho treba cvičiť, aby sme prijaté kalórie spálili

Na obaloch potravín by okrem tabuľky s energetickou hodnotou mala byť tiež informácia o tom, koľko pohybu treba k tomu, aby boli tieto kalórie spálené.

19.12.2019 07:59
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Navrhla si to skupina britských vedcov. Podľa nich by takéto označenie pomohlo ľuďom jesť zdravšie a znížiť nadmerný energetický príjem na odporúčané hodnoty. S odvolaním sa na štúdiu publikovanú vo vedeckom časopise Journal of Epidemiology and Community Health o tom informoval spravodajský web BBC.

Autori štúdie sú presvedčení, že ak by ľudia vedeli, že napríklad k spáleniu kalórií v pizze sú potrebné štyri hodiny chôdze a 22 minút behu pomôže spáliť kalórie obsiahnuté v čokoládovej tyčinke, vedeli by si lepšie predstaviť, akú má jedlo energetickú hodnotu. To by vraj prispelo k zdravšiemu stravovaniu.

Poznatok vedcov z univerzity v Loughboroughu sa opiera o ďalšie štúdie, ktoré skúmali dopady tohto typu označenia potravín. Vedci dospeli k záveru, že označenie obsahujúce informáciu o cvičení by mohlo pomôcť znížiť priemerný kalorický príjem jedinca o až 200 kalórií denne. Na prvý pohľad sa číslo nezdá vysoké, podľa štúdie by to ale výrazne pomohlo v boji s obezitou.

Muži potrebujú v priemere prijímať zhruba 2 500 kalórií denne, ženy 2 000 kalórií. Ak má človek dlhodobo väčší kalorický príjem ako výdaj, ukladajú sa prebytočné kalórie do tukových zásob a vedie to k obezite, poznamenalo BBC.

Na obaloch potravín by okrem tabuľky s... Foto: jech.bmj.com
jech-2019-213216-F1.large Na obaloch potravín by okrem tabuľky s energetickou hodnotou mala byť tiež informácia o tom, koľko pohybu treba k tomu, aby boli tieto kalórie spálené.

„Zaujímajú nás rôzne spôsoby, ako prinútiť verejnosť, aby sa okolo jedla lepšie rozhodovala a venovala sa viac fyzickej aktivite,“ uviedla vedúca štúdie Amanda Daleyová. Podľa nej si ľudia často myslia, že konzumujú menej kalórií než je tomu v skutočnosti. „Nie je to o držaní diét… cieľom je ľudí poučiť o tom, že jedlo, ktoré konzumujú, má energetickú hodnotu a môžu si potom sami povedať: ‚Naozaj chcem dve hodiny behať, aby som spálil/a tú čokoládovú tortu? Vážne mi za to ten torta stojí?‘,“ povedala.

Možnosť takéhoto označovania potravín ale tiež vyvoláva obavy z možného ohrozenia osôb s poruchou príjmu potravy. „Hoci si uvedomujeme nutnosť znížiť mieru obezity, označovať takto jedlo by mohlo mať veľmi zlý vplyv na ľudí trpiacich poruchou príjmu potravy či na osoby, ktoré sú k týmto poruchám náchylné,“ uviedol Tom Quinn z nadácie Beat, ktorá takýmto ľuďom pomáha. „Vieme, že veľa ľudí s poruchou príjmu potravy cvičí príliš, takže ak by sa im povedalo, koľko majú cvičiť, aby spálili kalórie, mohlo by to ich symptómy ešte zhoršiť,“ doplnil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kalórie #obaly potravín #energetická hodnota