Spln vraj urýchľuje pôrod aj rast vlasov. Má Mesiac skutočne vplyv na ľudské zdravie?

Mesiac vraj ovplyvňuje náš život rôznymi spôsobmi, hoci jeho svetlo predstavuje len 0,00025 percenta žiary letného slnka, píše francúzsky denník Le Figaro.

18.12.2019 06:31
Spln Mesiaca / Mesiac / Foto: , ,
Ilustračné foto.
debata

Mesiac v splne vraj urýchľuje pôrody, narúša naše noci, podporuje rast vlasov, vyvoláva záchvaty epilepsie či agresívne správanie. Po stáročia sa splnu pripisoval vplyv na naše zdravie. Túto vieru vyvrátili mnohé štúdie, ale napriek tomu ďalej zostáva hlboko zakorenená.

„Moja rodina a ja sme veľmi ovplyvňovaní fázami Mesiaca. Keď som o tom hovoril so svojím lekárom, namietal, že to nemá žiadny vplyv. Ale keď je na Mesiac citlivé more, prečo nie aj my?“ pýta sa jeden používateľ internetu. To je hlavný argument, ktorý ľudia uvádzajú, aby vysvetlili údajné vplyvy Mesiaca: keď vyvoláva príliv, prečo by nemal pôsobiť na naše telo, ktoré je zo 75 percent zložené z vody?

„Na rozdiel od toho, čo si myslíme, nepriťahuje luna len vodu, priťahuje všetko,“ hovorí astronóm Jean-Eudes Arlot. Táto sila je však v pomere k človeku veľmi slabá, nie je väčšia ako váha mušky, ktorá si vám sadla na rameno. „Predovšetkým sme priťahovaní Zemou, potom Slnkom. Príťažlivosť Mesiaca je slabučká,“ uvádza fyzik Jean-Jacques Ingremeau, člen Francúzskeho združenia pre vedecké informácie.

Ďalšou slabinou mesačných teórií je úvaha, že Mesiac má významnú silu, len keď je v splne. „V skutočnosti je luna vždy úplná, len nie je stále rovnako ožarovaná Slnkom,“ pripomína fyzik Ingremeau. „Ostatne zmeny svitu Mesiaca počas jedného dňa sú výraznejšie ako zmeny medzi jednotlivými fázami tohto telesa. Keby mala mať Luna vplyv na naše zdravie, muselo by sa to prejavovať niekoľkokrát za deň,“ dodáva.

„Mesiac tiež nevyžaruje vlastné svetlo, je to mŕtve teleso. Odráža iba žiaru Slnka,“ podotýka Jean-Eudes Arlot. Svit Mesiaca predstavuje len 0,00025 percenta svitu letného slnka. Ako by také slabé svetlo mohlo mať také veľké účinky?

Jediný preukázaný účinok splnu je ten, že sa zvyšuje počet autohavárií spôsobených zvieratami. Nočné svetlo totiž vedie k tomu, že sa živočíchy v noci pohybujú.

Nuž, zostáva osvetliť, aké presne vplyvy Mesiac má. Vedci sa preto ponorili do štúdia dokumentov o pôrodnosti. Zo všetkých asi dvadsiatich publikovaných štúdií žiadna neukázala, že by sa o nociach so splnom rodilo viac detí. Ďalšie tímy vedcov skúmali, či má luna vplyv na psychické choroby, na kvalitu spánku či epilepsiu. Žiadna súvislosť nebola nikdy dokázaná.

Odkiaľ teda viera v moc Mesiaca pochádza? „Korene sú pravdepodobne hlboké a vzdialené, vychádzajú zo stáročných tradícií a starých náboženstiev,“ usudzuje biológ Thomas Durand. „Máme tendenciu prednostne veriť zdrojom informácií, ktoré potvrdzujú našu vieru, interpretujú v náš prospech hmlisté informácie, zdôrazňujeme skôr tie skutočnosti, ktoré nám vyhovujú,“ dodáva. Tajomná moc Mesiaca má teda pred sebou ešte veľa krásnych dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #spln #účinok #moc Mesiaca