Systém rozpoznávania tvárí zlyháva na rase, tvrdí vládna štúdia

Algoritmy na rozpoznávanie tvárí sú v prípade afroamerických a ázijských tvárí omnoho nepresnejšie ako v prípade belochov, naznačuje štúdia americkej vlády.

23.12.2019 08:22
debata (1)

Ešte vyššia pravdepodobnosť, že ich nesprávne identifikujú, hrozí afroamerickým ženám. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Zistenia, ktoré jeden z kritikov označil za šokujúce, prispeli k pochybnostiam, či by takúto technológiu mala používať polícia a príbuzné agentúry.

Pri porovnávaní jednej fotografie s inou tej istej tváre viaceré algoritmy 10 až stokrát častejšie nesprávne identifikovali afroamerické a ázijské tváre, ako belošské. Pri porovnávaní jednej fotografie s viacerými inými boli na tom horšie afroamerické ženy.

Americký Národný inštitút štandardov a technológie (Nist) testoval 189 algoritmov od 99 výrobcov, vrátane Intelu, Microsoftu, Toshiby alebo čínskych firiem Tencent a DiDi Chuxing.

Amazon, ktorý svoj Rekognition predáva americkej polícii, produkt neposkytol na testovanie. Spoločnosť už dávnejšie označila za zavádzajúcu podobnú štúdiu Massachusettskej technickej univerzity, ktorá naznačovala, že algoritmus je nepresný pri rozoznávaní žien s tmavšou pleťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #štúdia #tváre #americká vláda