Lyžiari by sa nemali príliš spoliehať na helmy, varujú vedci

Lyžiarske helmy, ktorých nosenie sa v posledných rokoch začína považovať na lyžiarskych svahoch už takmer za povinnosť, sú síce veľmi nápomocné, no lyžiari by sa na ne nemali až tak spoliehať.

23.12.2019 08:48
lyžiar, zima, svah, lyžovanie, lyže, šport Foto:
Lekári prišli na to, že lyžiarom, ktorí nosia helmu, v oveľa menšej miere hrozí, že utrpia zlomeninu lebky.
debata (2)

Tak znie odporúčanie dvojice amerických traumatológov, ktorí robili na túto tému štúdiu a vydali ju v odbornom magazíne Journal of Trauma and Acute Care Surgery. Eleah Porter a Andrew Crockett preskúmali zdravotnú dokumentáciu vyše 700 pacientov, ktorí utrpeli za posledných osem rokov zranenia v 35 rôznych amerických lyžiarskych strediskách.

Lekári prišli na to, že lyžiarom, ktorí nosia helmu, v oveľa menšej miere hrozí, že utrpia zlomeninu lebky. Voči iným zraneniam ich však helma nerobí imúnnymi. Zo štúdie dokonca vyplynulo, že medzi lyžiarmi, ktorí nosia helmu, je až dvojnásobný výskyt veľmi vážnych zranení a následkov vrátane krvácania do mozgu oproti tým, ktorí helmu nemajú.

Podľa Eleah Porter, jednej z autoriek výskumu, existujú dve možné vysvetlenia tohto prekvapivého zistenia. Jedna možnosť je, že lyžiari s helmou si myslia, že sú odolní voči akémukoľvek úrazu, a preto častejšie riskujú. Druhá možnosť je, že medzi lyžiarmi s helmou je jednoducho len vyššie zastúpenie skúsených lyžiarov, ktorí sa lyžujú na náročnejších tratiach, zatiaľ čo medzi lyžiarmi bez helmy môže byť viac začiatočníkov, jazdiacich na nenáročných svahoch.

V každom prípade, výsledky štúdie prekvapili aj jej samotných autorov. „Helmy chránia proti záležitostiam, ktorým sa dá predísť, ako sú zlomeniny lebky. Na druhej strane, pri osobách s helmami bolo pravdepodobnejšie, že utrpia vážne zranenia, spadnú z veľkej výšky, narazia do stromu či do iného stacionárneho objektu, než pri osobách bez heliem,“ uviedla Porter.

K uskutočneniu výskumu dvojicu lekárov podľa Porter motivoval fakt, že hoci podiel lyžiarov „používajúcich helmu sa zdvojnásobil, počet ľudí so zraneniami v oblasti hlavy sa neznížil“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #lyžovanie #lyže #svahy #lyžiarska helma