Čo robiť, ak nemáte radi vianočné sviatky

Máte radi vianočné oslavy? Alebo vás, naopak, napĺňajú desom?

24.12.2019 10:10
Vianoce, veniec Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Predpoklad, že všetci milujú Vianoce, je tak hlboko zakorenený, že je ťažké zistiť, čo si ľudia skutočne myslia, poznamenal britský server The Telegraph.

Z anonymného prieskumu, ktorý urobil server Surveyjunkie.com medzi viac ako dvoma tisíckami opýtaných vyplynulo, že takmer 14 percent ľudí si sviatky spája s úzkosťou a osem percent s depresiami.

Zrejme neprekvapí, že najmenej každý piaty človek sa v decembri cíti vystresovaný. Je to najtemnejšie obdobie v roku! Keď budete dodržiavať školskú dochádzku a pracovný čas, potom sa, s výnimkou víkendov, nemusíte dostať vôbec von počas dňa.

Chýba vám teda prirodzené svetlo, ktoré pôsobí priaznivo na vylepšenie nálady.

Program je nabitý – každý večierok, školské predstavenie alebo vianočné nakupovanie môžu byť príjemné, ale keď sa spojí všetko dohromady, môžete sa cítiť v časovom strese. To narúša pravidelné stravovanie a spánok a je menej času na odpočinok či cvičenie, čo sú ďalšie spôsoby, ako si vylepšiť náladu. A stúpa tiež finančný tlak spojený s nákladmi na darčeky a oslavy.

Okrem toho sú tu ešte individuálne dôvody. Môžete byť introverti, ktorým sú veľké skupiny ľudí nepríjemné. Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou (SAD), ktorá prichádza na jeseň a v zime, a prejavuje sa extrémnou únavou, spavosťou a depresiami. V takom prípade máte problém vôbec vstať a vyjsť z domu, nieto mať ešte na tvári úsmev.

Možno ste prišli o prácu alebo ste mali v poslednom čase veľké výdavky a nakupovanie darčekov je pre vás stresujúce. Alebo majú ľudia, s ktorými zvyčajne trávite sviatky iné plány, respektíve v tom najsmutnejšom prípade už nie sú medzi nami a vám sa nechce opakovať tradície, ktoré vám ich budú pripomínať.

Ak patríte medzi pätinu tých nešťastných, ktorých prichádzajúce sviatky vôbec netešia, existuje niekoľko spôsobov, ktoré by vám mohli pomôcť.

Minimalizujte „mal by som, mala by som“. Kedykoľvek sa pristihnete, ako si hovoríte, že by ste niečo mali urobiť, pokúste sa z toho vyhovoriť alebo nájdite niekoho, kto to urobí za vás. Je totiž prakticky isté, že ide o niečo, čo robíte len preto, aby ste potešili ostatných.

Naučte sa hovoriť „nie“ efektívne. Keď nechcete niečo urobiť a nie je to úplne nevyhnutné, zdvorilo odmietnite a nič nevysvetľujte. Vysvetlenie, ospravedlnenia a výhovoorky je povzbudzujú žiadajúcu osobu, aby sa vás pokúsila argumentami presvedčiť k súhlasu.

Vaše zdravie má prednosť. Choďte na prechádzku, používajte svetelné žiariče najmä vtedy, ak trpíte SAD. Choďte skoro do postele.

Spoločenské kontakty si plánujte rozumne. Stretávajte sa s ľuďmi, na ktorých vám skutočne záleží, a ak nemáte radi davy, dajte si pozor, koľko ľudí na ktorú akciu pozvete, alebo koľko ich tam má prísť.

Upravte si Vianoce po svojom. Ak sa zúčastňujete rodinných Vianoc, rozhodnite sa sami, kedy prídete a odídete a oznámte to vopred hostiteľom. Ak budete sviatky tráviť sami, zabudnite na tradíciu a urobte niečo, čo ste vždy chceli urobiť. Keď budete robiť vlastné rozhodnutie, budete mať pocit, že máte všetko viac pod kontrolou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #oslavy #výskum #Vianoce #vianočné sviatky