Ako sa vyhnúť predčasnému úmrtiu

Otázku, ako predčasne neumrieť, si vo vianočnom čase položil americký denník The New York Times.

02.01.2020 07:50
dievčatko, ruky, chrípka, umývanie rúk, dieťa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Smrť čaká každého, ale nikto väčšinou nepredpokladá, že zomrie práve dnes, napísal denník. Recepty, ako sa vyhnúť predčasnému úmrtiu, zahŕňajú rady týkajúce sa dopravy, popíjania rannej kávy alebo umývania rúk.

Cesta do práce môže byť rizikom, ak je dopravným prostriedkom motocykel, píše NYT. Motorky sú podľa amerických štatistík 29 krát nebezpečnejšie ako osobné autá. Sedemnásťkrát bezpečnejšie ako automobily sú ale vlaky a autobusy sú bezpečnejšie dokonca 67 krát. Dopravné lietadlá sú v porovnaní s motocyklami bezpečnejšie 3 tisíckrát.

Ranná káva nepredstavuje väčšie riziko, aj keď ide vlastne o drogu, uvádza americký denník. Kávu si denne dá 90 percent Američanov. Kofeín je rovnako ako napríklad kokaín návykový, ale smrteľná dávka je približne 50 až 100 šálok vypitých naraz. Piť kávu je podľa denníka bezpečné.

Ďalšia rada, ako sa vyvarovať predčasnému úmrtiu, sa týka umývania rúk. Aj rýchle opláchnutie vodou a mydlom môže odstrániť až 90 percent baktérií. Pokiaľ si ruky budeme umývať dvadsať sekúnd, zničíme takmer všetky, tvrdia vedci. Podľa nich môže správne umývanie rúk odvrátiť ročne vo svete 1,4 milióna úmrtí. V USA umiera kvôli zlej hygiene ročne 80 000 ľudí.

Rizikom môže byť aj obed, upozorňuje NYT. Otrava jedlom rôzneho stupňa intenzity postihne ročne 48 miliónov Američanov: 128 000 z nich skončí v nemocnici a 3 000 zomrie. Najrizikovejšie sú morské plody, ktoré sú napríklad devätnásťkrát nebezpečnejšie ako hydina a šesťkrát než surová zelenina.

Podľa odporúčaní amerických lekárov by deti mladšie ako päť rokov, tehotné ženy a seniori nad 65 rokov nemali vôbec jesť surové ryby alebo mäso, obsiahnuté napríklad v suši alebo v málo prepečenom steaku.

Po práci si mnoho ľudí zájde na drink. Ale aj tu číha nebezpečenstvo, varuje NYT. Auto je potrebné nechať doma, pretože už pol promile legálne vo väčšine štátov USA zvyšuje riziko havárie dvojnásobne. Osemnásť drinkov týždenne podľa vedeckej štúdie skracuje vek o štyri až päť rokov.

„Život je drahocenná vec a konania bez alkoholu alebo umývanie rúk sa netýka len vášho zdravia a bezpečnosti. Ide o ochranu ďalších ľudí a o to, že môžete stráviť viac času so svojimi milovanými,“ uzatvára svoje odporúčania newyorský denník.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Vianoce #dĺžka života