Mladí vyznávači rocku a metalu sú lepší v pravopise

Tínedžeri, ktorí počúvajú rock alebo metal, sú lepší v pravopise ako ich vrstovníci uprednostňujúci rap, R'nB alebo reggae. Na základe internetového prieskumu to tvrdia francúzska vzdelávacia organizácia Le projet Voltaire (Projekt Voltaire), ktorá propaguje správnu gramatiku a štylistiku.

04.01.2020 08:55
počúvať hudbu, relax, oddych Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Anketa medzi mladými ľuďmi vo veku 15 až 25 rokov podľa denníka Le Figaro tiež vyvrátila tvrdenie, že adolescenti neovládajú jazyk, nečítajú a kvôli používaniu sociálnych sietí hlúpnu.

Prieskumu sa zúčastnilo vyše 7 000 užívateľov webu Projekt Voltaire, ktorí odpovedali na dotazník s 84 položkami týkajúcimi sa základných pravidiel gramatiky. Autori ankety sa ich pýtali tiež na ich hudobný vkus, používanie internetu, obľúbeného YouTubera a znalosť hudobnej teórie.

„Preferencie ľudí vo veku 15 až 25 rokov, ktoré výrazne ovplyvňujú ich úroveň pravopisu, nie sú také, aké by sme čakali,“ uviedli autori prieskumu. Mladí v tejto vekovej kategórii, ktorí boli vyznávačmi žánru „indie rock“, zvládli pravopisný test najlepšie – so 63 % úspešnosťou. Tesne nasledovali tí, ktorí počúvali metal (59,8 percenta úspešnosti) a rock a hard rock (59,4 percenta úspešnosti). Na ďalších pozíciách sa umiestnili priaznivci popu, rôznych francúzskych žánrov a funku.

Mladí ľudia, ktorí dávali prednosť klasickej hudbe, skončili až na ôsmom mieste s úspešnosťou 57,5 ​​percenta. Ešte horšie na tom boli tínedžeri, ktorí si do slúchadiel púšťajú rap, R'nB, dubstep (druh elektronickej tanečnej hudby), reggae a trap (typ hip hopu).

Anketa tiež ukázala, že pri zohľadnení všetkých hudobných žánrov dohromady sú v pravopise lepšie dievčatá ako chlapci.

Vyplynulo z nej tiež, že pravopis oveľa lepšie ovládajú tí, ktorí dochádzajú na hodiny hudobnej teórie: v priemere dosahovali o 2,4 percenta lepší výsledok než ostatní. Autori výskumu, nazvaného barometer Voltaire, v tejto súvislosti pripomenuli štúdiu vedcov z Amsterdamskej univerzity z roku 2018. Tá dospela k záveru, že hudobné lekcie majú pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti detí – teda napríklad pamäť, koncentráciu, pozornosť, rečové funkcie, rýchlosť myslenia a schopnosť pochopenia informácií.

Výskum Projektu Voltaire sa zameral aj na súvislosť medzi užívaním sociálnych sietí a zvládaním gramatiky. Vyšlo najavo, že gramatika robí najmenšie ťažkosti užívateľom twittera, Pinterestu a potom Instagramu. Naproti tomu najhoršie na tom boli užívatelia facebooku.

Gramatickým znalostiam podľa ankety prospieva tiež čítanie literatúry v cudzom jazyku. Mladí ľudia, ktorí čítali v inom ako materinskom jazyku, mali v teste úspešnosť 59,8 percenta. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnili tí, ktorí holdujú japonskému komiksu manga.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #tínedžeri #pravopis #gramatika #počúvanie hudby