Vianočnou snímkou NASA bola fotografia Slováka Tomáša Slovinského

"NASA ocenila moju fotografiu zimnej nočnej oblohy z Oravy, ktorú vybrali ako fotografiu vianočného dňa," napísal vo svojom facebookovom statuse autor snímky Tomáš Slovinský.

27.12.2019 12:46
debata (4)

„Dnes ráno som dostal perfektný vianočný darček, ktorý ma veľmi potešil. Sériu fotografií z Oravskej dediny som robil aj za účelom akéhosi odkazu, ktorý sa hádam tiež dostal medzi ľudí,“ napísal na svojom profile. „Astrofotografii sa venujem relatívne krátko a preto je to o to väčšia radosť a zadosťučineni­e,“ dodal.

Mladý Košičan sa snaží ľuďom priblížiť krásy nočnej oblohy tak, ako ich nepoznajú. Cestuje po Slovensku, či po svete a vďaka technike ukazuje nočnú oblohu dostupnejšiu, než to dokáže ľudské oko. „Vďaka širšiemu a citlivejšiemu spektrálnemu rozsahu dokážem na fotkách zachytiť väčšie detaily, než tie, na ktoré sme pri pohľade na nočnú oblohu zvyknutí. Ak by boli naše oči citlivejšie, takto by sme dokázali pozorovať hviezdy, Mliečnu dráhu, či farebné hmloviny na miestach s nižším svetelným znečistením,“ povedal.

„Séria fotiek vznikla v Skanzene Oravskej dediny, čím som chcel poukázať priamo na nočnú oblohu v minulosti. Na fotkách tak môžeme vidieť neskorogotický kostol zo začiatku 15. storočia, či drevenice, v ktorých bývali niekdajší obyvatelia Oravy,“ doplnil Tomáš Slovinský.

Fotografia poukazuje na niekoľko žiarivých hviezd, ktoré sú viditeľných začiatkom tohto mesiaca. Obraz je 360-stupňová horizontálna kompozitná panoráma 66 vertikálnych rámov, ktoré sa po sebe prebehla s rovnakou kamerou a z toho istého miesta okolo 2:30 ráno.

tomas

Tomáš Slovinský sa narodil v roku 1994 v Košiciach. Od detstva bol fascinovaný nočnou oblohou. Stále sa zaujímal o vesmírne tajomstvá a pozoroval zaujímavé úkazy v podobe zatmení, či meteorických rojov. Fascinovalo ho, keď prvý krát namieril objektív starej zrkadlovky k nočnej oblohe a zistil, koľko objektov fotoaparát zachytil oproti pohľadu voľným okom, čo ho priviedlo do sveta astrofotografie. Jeho najväčšou vášňou je fotografovanie nočnej oblohy v kombinácii s krásou, ktorú príroda ponúka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NASA #Vianoce #fotograf #vianočná snímka