Analýza potu by mohla byť novou metódou merania alkoholu v krvi

Český biochemik Ján Halámek a jeho tím výskumníkov, pôsobiaci na univerzite v Albane na východe Spojených štátov, vymysleli novú metódu merania alkoholu v organizme, a to s pomocou analýzy potu.

14.01.2020 07:12
víno, alkohol, nápoj Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nová metóda je podľa výskumníkov presnejšia ako dychová skúška a tiež je neinvazívna, uviedol server Phys.org.{tar­get:_blank}.

Ak sa nová metóda ujme, v budúcnosti by sa podľa amerických populárno náučných časopisov, ktoré Halámkov nápad upútal, vodiči by sa pri kontrole dopravnou hliadkou namiesto fúkania podrobovali obdobe tehotenského testu. Halámkovo laboratórium totiž vyvíja testovací prúžok odhaľujúci, koľko alkoholu dotyčnému koluje v krvi na základe úrovne alkoholu v pote.

Potné žľazy, ako vysvetľuje Halámek, sa nachádzajú v tesnom susedstve krvného obehu, a tak sa alkohol z krvi dostáva aj do potu. Keď sa testovací prúžok umiestni na pokožku vodiča podozrivého z požitia alkoholu, zmení farbu. A čím viac alkoholu dotyčný vypil, tým je prúžok tmavší.

Nápad preveril laboratórny test s 26 dobrovoľníkmi, ktorí v záujme vedy museli vypiť niekoľko „panákov“ vodky na dosiahnutie 0,8 promile alkoholu v krvi. V ďalších hodinách nasledovala viac ako stovka meraní porovnávajúcich presnosť testovacích prúžkov a prístrojov merajúcih úroveň alkoholu v dychu. Výsledné zistenia zverejnil časopis Analytical Chemistry.

„Existuje priamy vzťah medzi alkoholom v krvi a potom,“ uviedol Halámek. „Náš výskum ukázal, že pri popíjaní alkoholických nápojov úroveň alkoholu v krvi stúpa v rovnakej miere ako úroveň alkoholu v pote. Toto zistenie by mohlo významne napomôcť snahe zabrániť šoférovaniu pod vplyvom alkoholu,“ zdôraznil.

„Dychová skúška pri určení miery alkoholu v krvi závisí na nešpecifikovaných elektrochemických reakcií. Tento systém má chyby a často je na súde nepoužiteľný,“ uviedol Halámek. Testovacie prúžky by podľa neho strážcom zákona poskytli väčšiu všestrannosť, presnosť i preukázateľnosť.

Halámkovo laboratórium momentálne spolupracuje s expertmi na výpočtovú techniku ​​pri vývoji aplikácie pre smartfóny, ktorá má vyhodnocovať výsledky z testovacích prúžkov bez prípadných nezrovnalostí.

Pot síce zapácha, ale z biometrického hľadiska je to podľa Halámka fascinujúca tekutina. Nielenže môže pomôcť dostať z ciest pripitách vodičov, ale vedec prišiel aj s ďalšími nápadmi na využitie potu, napríklad pri odomykaní smartfónov a ďalších zariadení.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #vedci #výskum #pot #nová metóda #tester