Vikingov z Grónska vyhnal nedostatok mrožov, nie zima

Za odchodom Vikingov z Grónska v 15. storočí možno nestálo iba ochladzovanie klímy, ako sa doteraz predpokladalo, ale aj nadmerné lovenie mrožov.

20.01.2020 07:43
mroz Foto:
Vikingské komunity v arktických podmienkach Grónska prekvitali vyše 400 rokov.
debata (9)

Vikingovia ich zabili toľko, že sa tamojšia populácia plutvonožcov ocitla až na pokraji vyhynutia. Pri výskume, ktorého výsledky boli zverejnené v odbornom časopise Quarternary Science Reviews, k tomu dospel tím vedcov z Británie a Škandinávie.

Vikingské komunity v arktických podmienkach Grónska prekvitali vyše 400 rokov, od 11. storočia, kedy k jeho pobrežiu priplával moreplavec Erik Rudý. Vikingovia sa potom na ostrove živili lovom mrožov pre ich kly, ktoré na trhu predávali ako veľmi cenenú komoditu – slonovinu, respektíve takzvanú mrožovinu. Podľa štúdie však európske trhy v 13. storočí zaplavila ozajstná slonovina a mrožov zároveň kvôli masívnemu loveniu drasticky ubudlo.

Vedci z univerzít v Cambridgi, Osle a Trondheime skúmali predmety vyrobené pred rokom 1400 z mrožoviny z celej Európy a zistili, že takmer všetky z nich pochádzali z mrožov lovených Vikingami v Grónsku. Novšie predmety boli vyrobené z klov menších zvierat – pravdepodobne samičiek a mláďat – čo naznačuje, že sa stáda mrožov zmenšovali.

„Severskí Grónčania potrebovali od Európy železo a drevo a na oplátku vyvážali prevažne produkty z mrožov,“ uviedol archeológ James Barrett z Cambridgeskej univerzity. „Severskí lovci sa museli vydať hlbšie za severný polárny kruh, aby získali čím ďalej tým skromnejšie množstvo mrožoviny. Ako sa populácia mrožov zmenšovala, ubúdali aj komunity Severanov,“ vysvetlil Barrett.

K úplnému odchodu Vikingov prispeli aj ďalšie okolnosti, opisuje v štúdii vedecký tím. Patrila medzi ne napríklad zmena klímy počas takzvanej malej doby ľadovej a neudržateľné postupy pri pestovaní plodín. „Ak sa začali rúcať ceny za výrobky z mrožov aj ich populácie, muselo to zásadne narušiť odolnosť ľudí,“ dodáva Bastiaan Star z univerzity v Osle.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #Zvieratá #vedci #výskum #grónsko #Vikingovia #ochladzovanie #mrože