Funguje pápež ako antikoncepcia? Štúdia hovorí, že áno

Návšteva pápeža v niektorom z talianskych miest má na jeho obyvateľov natoľko silný vplyv, že sa kvôli tomu správajú zdržanlivejšie a majú menej sexuálnych stykov.

11.01.2020 14:06
debata (3)

K tomuto záveru dospela štúdia vedcov z univerzity v severoírskom Belfaste, ktorí skúmali informácie o počte potratov a pôrodov v mestách, do ktorých hlava katolíckej cirkvi v posledných dekádach osobne zavítala.

Podľa nich návšteva pápeža znamená, že miestne ženy potom podstúpia o desať až 20 percent potratov menej ako inokedy, počet narodených detí sa ale nemení.

„Pápežská návšteva znamená obmedzenie počtu nechcených tehotenstiev, efekt začína dňom, keď pápež prišiel, a trvá zhruba jeden rok,“ napísali odborníci v článku pre magazín Journal of Population Economics. Podľa nich sa pokles počtu potratov dá vysvetliť dvoma spôsobmi – buď sú Taliani kvôli návšteve pápeža sexuálne zdržanlivejší, alebo viac používajú antikoncepciu.

„Niektoré páry sa môžu rozhodnúť, že použiť antikoncepciu je menšie zlo, ak sa majú vyhnúť morálnej dileme, ktorá predstavuje prerušenie tehotenstva. Keďže ale katolícka cirkev tradične používanie umelých antikoncepčných metód zakazuje, je sexuálna abstinencia oveľa presvedčivejším vysvetlením,“ citoval denník The Times jedného z autorov štúdie Egidia Farina.

Vedci skúmali populačné údaje z talianskych miest, ktoré v rokoch 1979 až 2012 navštívili pápeži Ján Pavol II. a Benedikt XVI. Išlo celkovo o 129 návštev.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pápež #sex #viera