Neandertálci 'dovolenkovali' v lete na juhu Španielska, tvrdia vedci

Neandertálci radi trávili leto na juhu Španielska. Odtlačok chodidla nájdený v Gibraltári ukazuje, že tu nachádzali útočisko pred chladom.

22.01.2020 09:00
neandertalec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nález môže tiež spochybniť teóriu o tom, kedy a ako títo hominidi vymreli. O zistení tímu španielskych a portugalských paleontológov informoval denník El País.

Pred 30 000 rokmi, keď Európa prechádzala extrémne chladným obdobím, hľadali neandertálci teplejšie miesta, ktoré by im poskytovali väčšie šance na prežitie. Uchyľovali sa preto na juh Iberijského polostrova, o čom okrem iného svedčí čerstvý nález v lome v britskom Gibraltári.

Vedci na základe tvaru chodidla zistili, že patrí 1,3 metrov vysokému jedincovi, ktorý ju zanechal v piesku pred 28 300 rokmi. Všeobecne prijímaná teória je pritom taká, že neandertálci vymreli už pred 40 000 rokmi.

„Niet pochýb o tom, že je od hominida. Porovnanie s ďalšími chodilami ukazuje, že patrí neandertálcovi,“ povedal Joaquín Rodríguez Vidal, profesor na univerzite v Huelva a vedúci tímu, ktorý mapuje stopy po neandertálcov v južnom Španielsku a Portugalsku.

„Prichádzali na južné pobrežie polostrova rovnako ako to robia ľudia dnes,“ povedal Vidal. „V Gibraltári musela byť malá skupina, ktorá dorazila do oblasti pri prenasledovaní koristi. Usadzovali sa tu iba na časť roka. Nachádzali tu rôznorodú potravu a klímu, ktoré podľa analýzy peľu, dávali väčšie šance na prežitie,“ dodal.

V tej dobe bol v Európe už rozšírený homo sapiens, hoci v oblasti Gibraltáru je jeho existencia doložiteľná až o 5 000 rokov neskôr. Podľa Vidala preto nález vrhá tieň pochybnosti na teóriu, že neandertálci vymreli v dôsledku stretu s predchodcami dnešných ľudí.

Tieto závery podporuje aj výskum holandských expertov publikovaný vlani v časopise, podľa ktorého vymiznutie neandertálcov mohlo spočívať v iba nedostatočnej veľkosti ich populácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #veda #výskum #Neandertálec #chlad