Nigerijskí lekári oddelili siamské dvojčatá zrastené bruchom

Tímu 78 nigérijských lekárov sa v metropole Abuji podarilo úspešne oddeliť päťmesačné siamské dvojčatá zrastené hruďou a bruchom.

10.01.2020 10:52
conjoined-twins-separated Foto:
Nigérijskí lekári úspešne oddelili dvojčatá zrastené bruškami.
debata

Asi 13 hodinovú operáciu vykonali už v novembri, avšak informácie o nej zverejnili tento týždeŃ, pretože sa chceli uistiť, že nenastali žiadne pooperačné komplikácie. Informoval o tom web spravodajskej televízie CNN.

„Sme šťastní a pyšní, že všetci v tomto tíme, ktorý na operáciu pracoval, boli Nigérijčana. Vykonali sme ju v Nigérii a rodičia nemuseli cestovať mimo krajiny,“ povedal CNN hovorca špecializovaného centra financovaného nigérijskou vládou, v ktorom sa podobný zákrok uskutočnil prvýkrát.

Oddelenie siamských dvojčiat je komplikovaná a nebezpečná procedúra. U niektorých dvojčiat ju nemožno vôbec vykonať, pretože obaja jedinci môžu zdieľať životne dôležité orgány, alebo hrozia iné život ohrozujúce komplikácie.

Sestry Mercy a Goodness Edenové sa narodili v auguste minulého roka. Okrem toho, že boli spojené bruchom a hrudníkom, sa u nich objavila aj vzácna vývojová chyba telesnej steny zvaná omfalokéla. Pri nej novorodencom trčí časť brušných orgánov v membránovom vaku z pupočníka. Dvojčatá preto najprv podstúpili operáciu, pri ktorej otvor v pupočníku lekári uzavreli. Následne bolo potrebné čakať niekoľko týždňov, než sa dievčatká zo zákroku zotavili.

Lekári riešili množstvo ďalších komplikácií, okrem iného sa obávali, že by sa dievčatám mohla zapáliť veľká rana, ktorá im po oddelení vznikla na hrudi a bruchu. Bolo preto potrebné vytvoriť dostatočne veľký kus umelej kože, ktorou oblasť prikryli, čo tiež trvalo niekoľko týždňov.

„Museli sme zistiť, či budú môcť po oddelení žiť nezávisle. Prišli sme na to, že zdieľajú bránicu a pečeň, ale všetky ostatné orgány mali oddelené,“ uviedol vedúci chirurgického tímu Emmanuel Ameh. „Museli sme tiež získať určité lekárske vybavenie, ktoré sme nemali k dispozícii,“ do­dal.

Lekári popisujú siamské dvojčatá ako chybný vývoj niektorých dvojčiat. Stane sa tak vo veľmi ranom štádiu vývoja v maternici matky. Niektoré dvojčatá sú spojené iba povrchovo, iné majú spoločné aj orgány alebo končatiny.

Siamské dvojčatá sú extrémne vzácnym javom. Odhaduje sa, že na svet prídu pri jednom zo 70 000 až 200 000 pôrodov. Týmto termínom boli ako prví pomenovaní bratia Chang a Eng Bunkerovci, ktorí sa narodili v roku 1811 v Siame (dnešnom Thajsku). Boli zrastení od hrude až k pupku, vystupovali v cirkuse a dožili sa 62 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #operácia #dvojčatá #lekári #siamské dvojčatá