Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život, zistili vedci

Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby a mŕtvicu.

12.01.2020 06:31
zelený čaj Foto:
Zelený čaj. Vždy dobrý.
debata (4)

K tomuto záveru dospeli čínski vedci, ktorí viac ako sedem rokov sledovali zdravotný stav viac ako 100 000 ľudí a skúmali, ako ho ovplyvňuje pravidelná konzumácia čaju. Podľa nich je prínos pitia zeleného čaju jednoznačný, u čierneho čaju sa im ale takú súvislosť preukázať nepodarilo, napísal server The Independent.

Čínski odborníci sa zamerali na rozdiely medzi zdravotným stavom pravidelných pijanov čaju a ľudí, ktorí čaj konzumujú menej ako trikrát týždenne. V štúdii uverejnenej v časopise European Journal of Preventative Cardiology dospeli k tomu, že priemerný päťdesiatročný milovník zeleného čaju bude mať predpokladanú dobu dožitia o 1,26 roka dlhšiu než človek, ktorý čaj nepije vôbec alebo len zriedkakedy. Konzumenti čaju takisto čelia o 22 percent nižšiemu riziku, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu.

Podľa výskumníkov nemožno jednoznačne povedať, prečo má čaj taký blahodárny efekt. Zmieňujú však napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupinu chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #mŕtvica #zelený čaj