Vedci spochybnili depresie so sezónnym priebehom

Depresívna porucha so sezónnym priebehom - diagnóza alebo mýtus? Odpoveď naznačuje štúdia vedcov z Národného ústavu duševného zdravia.

26.01.2020 09:00
depresia, choroba, duševné zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Snáď každý pozná jesenné chmáry – menej energie, horšia nálada, väčšia potreba spánku. Aj vedecká literatúra sa zhoduje, že v určitých mesiacoch sú hospitalizácie u niektorých psychiatrických diagnóz častejšie. Týka sa to najmä porúch nálady, ako je depresia alebo bipolárna porucha, u ktorých sú opakovane zdokumentované častejšie hospitalizácie na jar a na jeseň a častejšie hospitalizácie s mániami v lete.

Presvedčenie o tom, že u niektorých osôb sa epizódy duševnej choroby stabilne opakujú v určitom ročnom období, viedlo k zavedeniu diagnózy Depresívne poruchy so sezónnym priebehom. Avšak ako ukazuje najnovšia štúdia vedcov z Národného ústavu duševného zdravia na kanadskej Dalhousie univerzity, nie je vôbec isté, že táto podoba ochorenia skutočne existuje. Štúdia bola publikovaná v prestížnom odbornom medzinárodnom žurnále Bipolar disorders.

Za čo (ne)môžu „sezónni“ pacienti

Výskumníci skúmali anonymizované údaje z národného registra hospitalizovaných pacientov, zahŕňajúce údaje o viac ako milióne hospitalizácií v dvadsaťročnom období (1994 – 2013) a zamerali sa na doteraz neprebádanú otázku.

„Zaujímalo nás, či aj v týchto údajoch uvidíme ten skôr popisovaný nárast hospitalizácií pre depresiu na jeseň a na jar a pre mánie v lete. Okrem toho sme ale zisťovali, či tento sezónny nárast je spôsobený konkrétnymi jedincami, ktorí majú vždy hospitalizácie v rovnakom ročnom období – trpia teda depresiou so sezónnym priebehom. Tiež sme sa prvýkrát pokúsili zistiť, či osôb, ktoré majú pravidelné hospitalizácie v rovnakom ročnom období, je viac, než by sme očakávali náhodou,“ vysvetľuje Eduard Bakštein, z Národného ústavu duševného zdravia.

Predchádzajúce štúdie, ktoré sa zameriavali na depresie so sezónnym priebehom, vždy len opísali, koľko pacientov malo sezónny priebeh depresie. „Tieto štúdie ale nebrali do úvahy skutočnosť, že aj keď sezónnosť nehrá žiadnu rolu, môže niekto čírou náhodou mať depresie vždy v rovnakom ročnom období,“ vysvetľuje profesor Tomáš Hájek. „Úplne sme prvýkrát na základe matematického modelovania testovali, či odbornou a ešte viac laickou verejnosťou všeobecne prijímanú diagnostickú kategóriu, konkrétne depresie so sezónnym priebehom, skutočne existuje,“ dodáva.

Predvídať depresiu? Nie na individuálnej úrovni

Údaje z registra naozaj ukázali, že hospitalizácií pre depresiu je viac na jar a jeseň a pre mániu v lete. Vedci tiež v registri našli určité percento „sezónnych“ pacientov, ktorí boli hospitalizovaní opakovane v rovnakom ročnom období, avšak toto percento bolo porovnateľné s počtom pacientov, u ktorých bol fakt, že práve v danom období depresie prepukla, len náhodu.

Navyše percento týchto sezónnych pacientov bolo príliš malé na to, aby vysvetlilo nárasty hospitalizácií v jednotlivých ročných obdobiach. „Nárast hospitalizácií pre depresiu na jeseň alebo v zime teda nebol spôsobený pacientmi, ktorí majú vždy epizódy v tom istom období, ale prispeli k nemu vždy rôzni pacienti,“ zhŕňa Bakštein.

„Z našej štúdie vyplýva, že sezónnosť je skôr všeobecný faktor, ktorý zvyšuje riziko hospitalizácií naprieč pacientmi, ale striktne sezónny priebeh depresie u jednotlivých pacientov nie je častejší, než by sme očakávali náhodou,“ vysvetľuje profesor Hájek. Inými slovami to, že niekto bol hospitalizovaný s depresiou v jesenných mesiacoch, nie je dôvodom predpokladať, že daný človek bude budúci rok v tomto období hospitalizova­ný opäť.

Prelomový nález tak môže pomôcť s plánovaním psychiatrickej starostlivosti napríklad na okresnej alebo národnej úrovni, kedy sa príslušné zariadenia môžu pripraviť na zvýšenú potrebu starostlivosti pre určité diagnózy v určitých ročných obdobiach. Ukazuje však, že sezónnosť nemožno príliš využiť pri plánovaní liečby konkrétnych pacientov.

Zdroj: www.nudz.cz

Depresia (ilustračné foto) | na serveri Lidovky.cz | aktuálne správy Depresia (ilustračné foto) | foto: Shutterstock

Výskum vedcov z Národného ústavu duševného zdravia (núdzi) spochybnil existenciu diagnózy depresie sa sezónnym priebehom. Podľa tejto diagnózy sa epizódy depresie objavujú vždy v nadväznosti na konkrétne ročné obdobie.

„Nová štúdia vychádzajúce z údajov o viac ako jednom milióna hospitalizácií síce potvrdila, že vo všeobecnosti na jar a na jeseň pribúda hospitalizácií pacientov s depresiou, nepreukázala však, že by sa tieto hospitalizácie opakovali u konkrétnych jednotlivcov,“ informoval hovorca núdzi Jan Červenka.

Vedci prvýkrát na základe matematického modelovania testovali, či odbornú a ešte viac laickou verejnosťou všeobecne prijímaná diagnostická kategória depresie sa sezónnym priebehom skutočne existuje.
Depresie a stres. Duševné zdravie v Hongkongu je podobné ako vo vojnovej zóne

„Z našej štúdie vyplýva, že sezónnosť je skôr všeobecný faktor, ktorý zvyšuje riziko hospitalizácií naprieč pacientov, ale striktne sezónne priebeh depresie u jednotlivých pacientov nie je častejšie, než by sme očakávali náhodou,“ uviedol jeden z členov výskumného tímu Tomáš Hájek.

Výskumníci skúmali anonymizované dáta z národného registra hospitalizovaných pacientov za obdobie rokov 1994 až 2013. Porovnávali tak údaje o viac ako milióna hospitalizácií. "Zaujímalo nás, či aj v týchto dátach uvidíme ten skôr popisovaný nárast hospitalizácií pre depresiu na jeseň a na jar a pre mániu v lete. Okrem toho sme ale zisťovali, či tento sezónne nárast je spôsobený konkrétnymi jedinci, ktorí majú vždy hospitalizácie v rovnakom ročnom období – trpí teda depresiou sa sezónnym priebehom, "dodal Eduard Bakštein z núdzi.
Depresia (ilustračné foto)

Dáta z registra naozaj ukázala, že hospitalizácií pre depresiu je viac na jar a na jeseň a pre mániu v lete. Vedci tiež v registri našli určité percento „sezónnych“ pacientov, ktorí boli hospitalizovaní opakovane v rovnakom ročnom období. Toto percento však bolo porovnateľné s počtom pacientov, u ktorých bol fakt, že práve v danom období depresie prepukla, náhodu. Navyše percento týchto sezónnych pacientov bolo príliš malé na to, aby vysvetlilo nárasty počtu hospitalizácií v jednotlivých ročných obdobiach.
Úbytok svetla prináša depresie. Chmurným myšlienkam sa na jeseň ubráni málokto

Na základe výsledkov štúdie sa môžu psychiatrické zariadenie pripraviť na zvýšenú potrebu starostlivosti pre určité diagnózy v určitých ročných obdobiach, ale podľa sezóny nemožno príliš plánovať liečbu konkrétnych pacientov.

Na štúdii, ktorá bola publikovaná v prestížnom odbornom medzinárodnom žurnálu Bipolar disorders, sa podieľali tiež vedci z kanadskej Dalhousieovy univerzity.
ČTK

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #štúdia #vedci #spánok #sezónna depresia