Zosnulý herec Jones z Monty Python daroval svoj mozog vede

Britský herec Terry Jones, ktorý trpel pomerne vzácnym druhom demencie a ktorý zomrel v utorok v 77 rokoch, daroval po dohode s rodinou a lekármi svoj mozog vede.

26.01.2020 10:12
Terry Jones monty python Foto: ,
Britský herec, člen komediálneho zoskupenia Monty Python Terry Jones, zomrel 21.1.2020 vo veku 77 rokov.
debata (2)

Informoval o tom denník The Daily Telegraph. Jonesovi, známemu najmä z komediálnej skupiny Monty Python, diagnostikovali v roku 2015 takzvanú frontotemporálnu demenciu. Tá postihuje predovšetkým čelnú oblasť mozgu. Herec mal podľa britskej tlače v posledných rokoch problémy s komunikáciou a porozumením.

Jeho mozog bol podľa The Daily Telegraph uložený v neurologickom inštitúte londýnskej univerzity UCL. „Výskum mozgových tkanív nám pomáha v pochopení týchto chorôb. Darovanie mozgu nie je zďaleka bežné, veľmi si to ceníme,“ povedal Thomas Warner, ktorý má v UCL na starosti mozgovú banku.

Jones pochádzal z Walesu a okrem herectva sa venoval aj režírovaniu a histórii filmu. Bol napríklad režisérom známeho montypythonovského filmu Život Briana. Prvé správy o jeho chorobe sa objavili v roku 2016. Len o rok neskôr uviedol hercov kolega zo skupiny Monty Python Michael Palin, že Jones už nie je schopný hovoriť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #veda #demencia #výskum #Monty Python