Ruskí a čínski vedci začali pracovať na vakcíne proti koronavírusu

Čína odovzdala Rusku informácie o genóme nového koronavírusu, ktorý sa od decembra šíri z Číny.

29.01.2020 10:26
Hong Kong, koronavírus Foto: ,
Deti na vlakovej stanici v Hong Kongu s maskami, aby sa chránili pred koronavírusom.
debata (1)

Obe krajiny začali pracovať na príprave vakcíny. Oznámil to dnes ruský konzulát v čínskom Kantone.

Vírusom sa v Číne zatiaľ nakazilo vyše 5900 ľudí a prípady nákazy sú aj v cudzine. Chorobe podľahlo 132 ľudí, všetci v Číne.

V Rusku zatiaľ nie je žiadny prípad nákazy koronavírusom. Kontrolujú tam ale od utorka všetkých turistov vracajúcich sa z Číny a tri regióny na Ďalekom východe uzavreli do 7. februára svoje hranice s Čínou.

„Ruskí a čínski odborníci začali na vakcíne pracovať,“ uviedol vo vyhlásení ruský konzulát. O možnosť zastaviť šírenie vírusu vakcínou sa snažia aj ďalší odborníci. V utorok oznámili nezávisle na sebe začiatok vývoja vakcín vedci z amerického Národného ústavu zdravia (NIH) a farmaceutické firmy Johnson & Johnson. Látka ale nebude k dispozícii skôr ako za niekoľko mesiacov.

Dnes vedci z austrálskeho Ústavu Petera Dohertyho pre infekcie a imunitu podľa agentúry DPA oznámili, že sa im podarilo koronavírus vyšľachtiť v laboratórnych podmienkach. Teraz môžu v spolupráci s ostatnými odborníkmi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) hľadať liek, ktorý by proti vírusu fungoval.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #genóm #vakcína #koronavírus