VIDEO: Yetti rozdeľuje Nepál. Nie v tom, či vôbec existuje, ale ako "naozaj" vyzerá

V Nepále sa rozhorel spor o yettiho medzi expertmi a úradníkmi. Tentoraz sa však netýka toho, či tento mýtický tvor existuje, alebo nie. Ide o to, ako "naozaj" vyzerá.

02.02.2020 08:42
debata

„Toto nie je správne. Vláda si jednoducho nemôže robiť, čo sa jej zachce,“ hovorí okoloidúci Rešma Šréšthaová a vrtí hlavou pred 2,1 metra vysokou sochou, ktorá ohniskom tohto sporu. „Keby ste mi to nepovedali, nevedela by som, že je to yetti.“

Príchod prvej z viac než stovky sôch sa slovami „Navštívte Nepál“ mal byť začiatkom rok trvajúcich osláv toho, čo môže táto malá himalájska krajina ponúknuť okolitému svetu.

Čoskoro budú tieto sochy stáť po celej krajine – pri obľúbených turistických atrakciách, v obchodných strediskách a niektoré aj v základných táboroch v Himalájach. Ďalšie potom poputujú ďalej ako maskoti pre mestá po celom svete.

Avšak spustenie tejto turistickej propagačnej akcie, ktorej cieľom je nalákať do oblasti dva milióny turistov, zatienil spor o vzhľad sôch. „V ľudových povestiach je yetti popisovaný ako veľký tvor podobný opici,“ povedal BBC Rám Kumar Pandej. „Ale na tom novom logu vyzerá ako bojovník sumo. To nezodpovedá mýtickej postave, ktorá bola popísaná v mnohých ľudových príbehoch.“

Pandej by to mal vedieť. Sám na túto tému napísal niekoľko kníh a jeho námietky podporili aj ďalší nepálski historici. Pravda je, že väčšina Nepálcov sú odborníci na yettiho – mýtického tvora, ktorý žije v Himalájach a vystupuje v miestnych bájach a povestiach. A na väčšinu z nich jeho nová podoba dojem neurobila.

„Čo ja viem, tak yetti je tvor podobný opici, ktorý chodí v snehu,“ dodala Rešma Šréšthaová kriticky, zatiaľ čo kritickým okom hodnotila sochu v hlavnom meste Káthmándú. A ešte úprimnejší bol Krišna Láma: „Vyzerá ako zápasník, nie yetti,“ povedal BBC.

Avšak Umelecký výbor pre yettiho, ktorý sochy nechal v rámci ročnej akcie Navštívte Nepál vyrobiť – kus za pol milióna rupií – za ich podobou stojí. Koordinátor skupiny Prem Prabhát Gurung tvrdí, že vzhľadom na to, že ide o mýtickú postavu, je potrebné nechať priestor pre kreatívnu slobodu. „Našim cieľom je prezentovať yettiho ako symbol mieru, zmierenia a pokory, a nie ako hrôzu budiaceho tvora,“ povedal BBC. „Ľudia po celom svete by mali poznať Nepál nielen vďaka Everestu či Buddhovi. Yetti môže tiež predstavovať našu jedinečnosť.“

Ang Tšerin Šerpa, autor kontroverznej podoby, ho tiež obhajuje. „Nekreslil som skicu pre podobu yettiho podľa nejakej detskej knižky,“ vysvetľuje. „Na základe príbehov, ktoré som počul v detstve, a s Budhom v mysli, som vytvoril svoj dizajn.“

Bol tu však prinajmenšom jeden praktický dôvod práve pre túto podobu – Šerpa priznal, že jeho yetti nie je chlpatý, tak ako ho opisuje literatúra, povesti a mýty, „aby sa ľahšie natieral farbou“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #mýtus #Nepál #yetti #snežný muž