VIDEO: Pľúca fajčiarov dokážu "zázračne" zregenerovať. Ak prestanú fajčiť

Pľúca fajčiarov nie sú poškodené naveky. Keď človek prestane s fajčením, zdravé bunky môžu nahradiť tie náchylné k rakovine.

02.02.2020 08:02
pľúca, lekárka, diagnóza, rakovina pľúc, chochp Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vyplýva to zo štúdie britského genetického inštitútu, zverejnenej v odbornom časopise Nature. Nové poznatky môžu podľa vedcov dodať nádej fajčiarom, ktorí chcú so závislosťou prestať.

„Ľudia, ktorí tridsať či štyridsať rokov veľa fajčili, mi často hovoria, že už je neskoro na to, aby prestali fajčiť. Že už napáchali príliš veľa škôd,“ poznamenal Peter Campbell z inštitútu Wellcome Sanger.

„Som nadšený z toho, že náš výskum ukazuje, že nikdy nie je neskoro prestať," cituje vedca agentúra AFP.

Bunky, ktoré pokrývajú vnútro dýchacích ciest, po niekoľkých rokoch od poslednej cigarety podľa neho nevykazovali žiadne poškodenie.

Odborníci v štúdii preskúmali vzorky pľúc 16 ľudí vrátane fajčiarov a bývalých fajčiarov, z ktorých niektorí vyfajčili za život a viac ako 15 tisíc krabičiek cigariet a dospelých nefajčiarov a detí. Hľadali u nich mutácie, ktoré môžu viesť k rakovine. U niektorých buniek sa môžu objaviť aj mutácie prirodzené spôsobené starnutím tela, ktoré sú neškodné.

Zistili, že deväť z desiatich pľúcnych buniek u aktívnych fajčiarov má mutácie vrátane tých spôsobujúcich rakovinu. U bývalých fajčiarov našli štyrikrát viac zdravých buniek, v niektorých prípadoch rovnaký počet u nefajčiarov.

Podľa Campbella sa nejedná o „zázračné vyliečenie“. Bunky sa totiž neopravili, ale boli úplne nahradené zdravými. Odkiaľ presne zdravé bunky pochádzajú, však vedci priamo nezistili. Domnievajú sa však, že si telo vytvára zásobu mimo dosah škodlivého tabakového dymu.

Štúdiu v posudku ocenil aj na inštitúte nezávislý vedec Gerd P. Pfeifer z amerického Van Andelovho výskumného inštitútu, jej nevýhodou je však malá vzorka pacientov. Dôvodom pre 16 skúmaných osôb je podľa AFP komplikovanosť, s akou je možné získať vzorku pľúc.

Briti tak mohli pracovať len s tými tkanivami, ktoré mohli získať od ľudí, ktorí museli podstúpiť biopsiu pľúc pre iné zdravotné vyšetrenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #štúdia #vedci #regenerácia #bunky #pľúca