Veľmi veľa športu unavuje mozog

Príliš veľa športu unavuje nielen telo, ale aj mozog, a vedie k tomu, že sme impulzívnejší.

04.02.2020 07:17
muž, fitness, posilňovňa, činka, sval,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Športovci, od ktorých sa požadujú intenzívne výkony, vykazujú známky mentálnej únavy a stávajú sa menej racionálnymi, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ako hovorí príslovie, všetkého veľa škodí. A to aj keď hovoríme o športe. Vo chvíli, keď sa športové úsilie stáva prílišným, nie je to poznať len na našom fyzickom stave, a teda i športovom výkone, ale aj na našom myslení. Skrátka aj mozog sa unaví a dôsledky sú prekvapivé.

Francúzska štúdia, ktorú koordinovala nemocnica Hôpital de la Salpêtrière spolu s parížskou Sorbonne, s pomocou funkčnej magnetickej rezonancie ukázala, ako v dôsledku veľmi intenzívnej a dlhodobej fyzickej námahy vykazuje mozog pokles aktivity niektorých neurónových okruhov. Konkrétne to znamená, že to pocítia mozgové spoje, mozog sa unaví a znížia sa kognitívne schopnosti.

Vedci do svojej štúdie zahrnuli 37 profesionálnych športovcov v priemernom veku 35 rokov. Rozdelení boli na dve skupiny, z ktorých jedna zvyšovala svoj výkon o 40 percent počas troch týždňov. Športovci vypĺňali sériu testov týkajúcich sa správania, zatiaľ čo vedci hodnotili mieru ich fyzického a kognitívneho výkonu.

Čo sa ukázalo? Športovci, od ktorých sa vyžadovalo väčšie fyzické úsilie, vykazovali väčšie známky únavy, a to ako fyzické, tak i kognitívne. Pri teste, ktorého cieľom bolo zhodnotiť, ako by sa správali v prípade dôležitých ekonomických rozhodnutí, sa ukázalo, že tí športovci, ktorí boli po vysokom výkone unavení, boli takisto impulzívnejší: dávali prednosť menšiemu, ale okamžitému ekonomickému zisku pred väčším, na ktorý by však museli trochu počkať.

Táto impulzívnosť má svoje vysvetlenie. Pri funkčnej magnetickej rezonancii sa zistilo, že u športovcov, ktorí vyvíjali veľmi intenzívnu fyzickú aktivitu bez správneho odpočinku, sa menej aktivovala laterálna prefrontálna vrstva zásobnej oblasti mozgu ako u tých, ktorí vyvíjali menej fyzickej aktivity. A táto oblasť mozgu má kľúčovú úlohu v kontrole impulzov, myslenia a udržiavania pozornosti. Je to kľúčová oblasť pokiaľ ide o to dosiahnuť nejaký cieľ, či fyzický alebo mentálny.

„My športoví lekári sme vždy zaznamenávali, že u príliš športujúcich osôb klesá výkonnosť a prejavujú sa také psychické problémy, ako je nespavosť, nedostatok sústredenia, nepokoj a zmeny v chuti do jedla,“ hovorí docent Gianfranco Beltrami z Parmskej univerzity a viceprezident Talianskej federácie športových lekárov. „Vždy sme sa pýtali, ako súvisí nadmerná fyzická záťaž s mentálnou únavou. Tento výskum na to dáva odpoveď,“ dodáva.

„Zaujímavým aspektom je impulzívnosť. Sú športovci, ktorí pokračujú v tréningu aj vtedy, keď pociťujú bolesť,“ hovorí jeden z autorov štúdie Mathias Postiglione. Štúdia ukazuje súvislosť medzi fyzickým a mentálnym úsilím. „Táto oblasť mozgu, ktorá je aktívna pri prílišnom športovaní, je tá istá, ktorá je zraniteľná pokiaľ ide o prílišnú kognitívne prácu,“ uvádza.

Autori štúdie zdôrazňujú jeden aspekt, ktorý z výskumu vyplynul, a to že naše priority sa môžu meniť podľa úrovne únavy mozgu. Keď robíme závažné rozhodnutia v ekonomike, práve, politike či zdravotníctve, je dôležité kontrolovať úroveň únavy, pretože chybné rozhodnutia v týchto oblastiach môžu spôsobiť škodu nielen tomu, kto ich robí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #Telo #štúdia #vedci #únava #šport