Nový koronavírus sa na človeka preniesol z netopierov

Hlavným zdrojom nákazy novým typom koronavírusu boli s najväčšou pravdepodobnosťou netopiere.

03.02.2020 19:02
netopier Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Podľa dvoch článkov v časopise Nature, citovaných dnes agentúrou AP, to uviedli čínski vedci.

Experti v Číne skúmali vzorky odobraté pacientom v meste Wu-chan, ktoré je centrom infekcie. Š' Čen-li a jeho kolegovia z wuchanského virologického inštitútu oznámili, že genetická sekvencia vírusu prítomného v tele siedmich pacientov z Wu-chan sa v 96 percentách zhodovala s netopierími koronavírusmi.

Vedci už skôr vyjadrili podozrenie, že nový koronavírus sa preniesol na ľudí na trhu vo Wu-chan, kde sa predávajú morské plody, ale aj divoko žijúca zver. Konkrétne zvierací zdroj nového typu koronavírusu ale zatiaľ nebol stanovený.

Od decembra sa týmto vírusom v Číne a zahraničí nakazilo už viac než 17 300 ľudí. Nákaza si vyžiadala 362 obetí, z toho 361 v Číne a jednu na Filipínach.

Čínski experti tiež vo svojich štúdiách uvádzajú, že nový typ koronavírusu je veľmi príbuzný vírusu, ktorý spôsobuje chorobu SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Ten sa podľa vedcov preniesol na človeka z cibetiek, hlavným zdrojom ale boli tiež netopiere. Celkom si epidémia SARS v roku 2002 vyžiadala 750 obetí.

„(Nový koronavírus) je v podstate verzia SARS, ktorá sa ľahšie šíri, ale spôsobuje menšie škody,“ uviedol vo vyhlásení Ian Jones, profesor virológie na Readingskej univerzite, ktorý sa na spomínaných dvoch štúdiách nepodieľal. „Vírus tiež využíva rovnaký receptor, rovnaké dvierka, ktorými preniká do ľudských buniek, čo vysvetľuje prenos aj to, prečo spôsobuje zápal pľúc,“ dodal.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #netopier #nákaza #koronavírus