Testovanie experimentálnej vakcíny na HIV sa skončilo neúspechom

Ak by bola vakcína úspešná, vedci by ju upravili na ďalšie kmene HIV na svete.

04.02.2020 17:50
vakcína, očkovanie, injekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Testovanie experimentálnej vakcíny, ktorej cieľom bolo ochrániť ľudí pred vírusom HIV, sa skončilo neúspechom. Americký Národný zdravotný inštitút (NIH) ukončil test HVTN 702, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 5 000 ľudí z Juhoafrickej republiky (JAR) po tom, čo vyšlo najavo, že vakcína nezabránila HIV. Odborníci tvrdia, že sú z toho veľmi sklamaní, ale dodávajú, že hľadanie preventívnej vakcíny musí pokračovať ďalej.

Testovaná vakcína bola novou verziou prvej potenciálnej vakcíny, ktorá počas klinického testovania RV144 v Thajsku preukázala istú mieru ochrany pred vírusom. Bola upravená pre podtyp vírusu, ktorý je najčastejší v JAR. Ak by bola úspešná, vedci by ju mohli upraviť aj pre ďalšie kmene HIV na svete.

V rámci výskumu dobrovoľníci náhodne dostali vakcínu alebo placebo injekciu. Podľa predbežných údajov bolo medzi príjemcami vakcíny 129 prípadov infekcií HIV a medzi osobami s placebom 123 prípadov.

„Vakcína proti HIV je dôležitá k ukončeniu globálnej pandémie a dúfali sme, že tento kandidát na vakcínu bude fungovať. Bohužiaľ, nefungoval. Výskum pokračuje v ďalších prístupoch k bezpečnej a efektívnej vakcíne proti HIV, o ktorej sa stále domnievam, že ju možno dosiahnuť,“ vyjadril sa Anthony Fauci z NIH.

Pri prevencii HIV sa preukázala efektívna preexpozičná profylaxia, tá si však narozdiel od vakcíny vyžaduje pravidelné, dokonca denné, užívanie liekov. V krajinách, kde takáto liečba nie je dostupná, je jedinou efektívnou prevenciou používanie kondómov počas pohlavného styku alebo abstinencia, pripomína spravodajský portál BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #HIV #výskum #testy #vakcína