Christina Kochová má po návrate z vesmíru problémy s rovnováhou a bolia ju svaly

Astronautka, ktorá strávila mimo Zeme 328 dní, sa inak cíti v poriadku.

13.02.2020 12:08
Photo Date: 11-7-2018
Location: Bldg 8 Photo... Foto:
Christina Kochová - astronautka, ženská rekordérka v dĺžke pobytu vo vesmíre.
debata

Americká astronautka Christina Koch, ktorá sa 6. februára po takmer 11-mesačnom pobyte na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) vrátila spolu s dvomi kolegami na Zem, má problémy s rovnováhou a bolia ju svaly. Na stredajšej tlačovej konferencii v Houstone novinárom povedala, že gravitácii sa prispôsobuje celkom dobre. Vo vesmíre strávila 328 dní, čo je nový ženský rekord.

Prezradila tiež, že po návrate ju asi jeden deň bolel krk. „Cítila som sa ako dvojdňové dieťa, ktoré sa zo všetkých síl snaží zdvihnúť hlavu,“ povedala. Astronautka je podľa vlastných slov rada, že ju neboleli nohy a nepálila koža, ako pred štyrmi rokmi jej kolegu Scotta Kellyho, ktorý mimo Zeme strávil 340 dní.

Koch čakali doma v texaskom Galvestone jej obľúbené jedlá, po ktorých túžila vo vesmíre. Tri dni po pristátí v Kazachstane išli spolu s manželom Bobom a ich sučkou na pláž v Mexickom zálive. „Nie som si istá, kto bol viac nadšený z toho, že sa opäť vidíme,“ povedala na margo stretnutia s domácim miláčikom.

Štyridsaťjedenročná žena letela na ISS vlani v marci a v októbri bola členkou prvého čisto ženského tímu, ktorý vystúpil do otvoreného vesmíru. Na stanici sa v súčasnosti nachádzajú dvaja astronauti a jedna astronautka.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #rovnováha #astronautka #rekord vo vesmíre