Archeológovia v "hrobe s kvetinami" našli kostru neandertálca

Archeológovia v irackej jaskyni odkryli zachovalú hornú časť kostry neandertálca a čiastočky peľu okolo nej. Objav naznačuje, že neandertálci nad svojimi mŕtvymi vykonávali pohrebné rituály. Správu v stredu priniesol britský denník The Guardian.

21.02.2020 07:47
neander1 Foto:
Pohľad na vchod do jaskyne Shanidar na úpätí pohoria Baradost v severovýchodnom Iraku.
debata (1)

Vedci tvrdia, že dobre zachovaná horná časť tela patrila neandertálcovi, ktorý žil približne pred 70.000 rokmi. Kostru objavili v jaskyni Šanidar v irackom Kurdistane. Jedinec mal v čase smrti od 40 do 50 rokov. Pohlavie nie je známe. Archeológovia si myslia, že horná časť patrí ku kostre, ktorú objavili v 60. rokoch minulého storočia.

zväčšiť Kosti ľavej ruky neandertálca sa vynárajú zo... Foto: eurekalert.org
neander2 Kosti ľavej ruky neandertálca sa vynárajú zo sedimentu v jaskyni Shanidar.

Jaskyňa Šanidar je jedným z najdôležitejších nálezísk súčasnej archeológie. Archeológovia v nej odkryli už desať neandertálcov – sedem dospelých a tri deti. Nálezy veľkou mierou prispeli k objasneniu charakteristík vyhynutého druhu človeka a jeho spôsobu života.

Pri analýze vzoriek pôdy v jaskyni okolo jednej z predošlých kostier vedci takisto objavili čiastočky peľu, z čoho usúdili, že neandertálci pochovávali svojich mŕtvych a vykonávali pohrebné rituály.

Hypotéza pomohla zmeniť dovtedy prevládajúci pohľad na neandertálcov ako na hlúpy, hrubý a brutálny druh človeka. Kritici však poukazovali na fakt, že peľ nie je priamym dôkazom pohrebných rituálov a mohla ho spôsobiť nedávna kontaminácia jaskyne.

zväčšiť Neandertálska lebka sploštená tisíckami rokov... Foto: eurekalert.org
neander Neandertálska lebka sploštená tisíckami rokov sedimentu.

Pri najnovšom objave však vedci takisto našli staroveké peľové zvyšky a zvyšky iných mineralizovaných rastlín, čo hypotézu pohrebných rituálov oživilo.

„Či už mŕtvi neandertálci, ktorých sme v jaskyni našli, žili niekoľko rokov, dekády alebo dokonca miléniá po sebe, je jasné, že Šanidar bolo vzácne miesto. Naznačuje to umiestnenie tiel,“ hovorí Graeme Barker z Cambridgskej univerzity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #archeológia #Neandertálec #kostra