Vedci našli koronavírus v moči pacientov, môže poškodiť obličky

Čínski vedci identifikovali nový typ koronavírusu v moči pacientov. Ako oznámil čínsky denník The Global Times, vírus sa presúva krvou k orgánom a mnohé môže poškodiť.

24.02.2020 10:52
Koronavírus Foto: ,
debata

Jeho prítomnosť v moči tiež znamená, že sa dostane do kanalizácie. Vírus v moči ohlásil tím Epidemiology Čung Nan-šana. Zistenia podľa denníka prispieva k objasneniu spôsobu, ako sa vírus šíri a aká je možná prevencia. Vírus sa našiel aj v stolici pacientov.

V ohrození sú tak najmä nemocnice s množstvom pacientov, kde sa vírus dostane do kanalizácie. Ak sa nebude so splaškami náležite zaobchádzať, môže vírus zamoriť vzduch, povedal zástupca riaditeľa patogénnej biológie na univerzite vo Wu-chan Jang Čan-čchi.

„Nemôžeme to však preháňať, nie je nutné dezinfikovať kanalizáciu v celom meste, pretože veľké množstvo dezinfekčných prostriedkov môže nadlho zamoriť vodu,“ povedal Jang. Fakt, že sa vírus našiel v moči, podľa neho znamená, že sa krvou premiestňuje telom, takže zasiahnuť môže nielen pľúca, ale aj ďalšie orgány, napríklad obličky a srdce. Odborníci zatiaľ ale za hlavný prenos nákazy považujú respiračné cesty a kontakt s chorým.

Podobná obava zo spôsobov šírenia sa objavila v roku 2003 pri epidémii SARS. Na hongkongskom sídlisku Amoy Gardens sa vtedy nakazilo mnoho ľudí a až 300 z nich zrejme z presakujúcej kanalizácie. Práve tento prípad pripomenul Čung.

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #vírus #kanalizácia #obličky #koronavírus