Spíme oveľa kratšie ako naši predkovia. Ako sa na nás prejavuje nedostatok spánku?

Možno nezívate, ale kruto vám chýba spánok. Túžite po teple, ste dolámaní, trápi vás pocit hladu. Takéto signály vysiela telo, keď to so spánkom nie je v poriadku.

02.03.2020 07:04
hodiny, budík, spánok Foto:
Dostatočné množstvo spánku je podľa vedcov rovnako dôležité ako zdravé stravovanie.
debata

„Počas jedného storočia sa naše noci povážlivo skrátili,“ zdôrazňuje lekár a expert na problematiku spánku Philippe Beaulieu. Podľa nedávnej štúdie spí tretina Francúzov menej ako šesť hodín denne. A ak spíme menej, sú naše noci tiež menej osviežujúce. U niektorých ľudí sa akumuluje spánkový dlh, bez toho aby si to uvedomujú, a preto trpia rôznymi neduhmi. Ako zistíme, či sú naše noci kvalitné?

Podľa Philippa Beaulieua je nevyhnutné hneď po prebudení mať pocit, že sme sa dobre vyspali. „Za normálnych okolností malá ospalosť veľmi rýchlo zmizne, stačí začať niečo robiť, aby sme si to uvedomili,“ vysvetľuje špecialista. Ak tomu tak nie je, noc bola nepochybne zlá a dôsledky rýchlo pocítime. „V celom tele pozorujeme celkové spomalenie, najmä po psychickej stránke,“ opisuje chronobiologička Claire Leconteová.

Najlepší liek? Sprcha

Keď sa nám ťažko vstáva, najlepším liekom na lenivosť je sprcha. Ale keď sme v sprche, je nám tak príjemná teplá voda. „Naše biologické hodiny fungujú tak, že sa centrálna teplota zvyšuje podľa toho, ako sa budíme. Po prebdenej noci sa tento proces rozvíja menej rýchlo, a preto potrebujeme teplú vodu, aby sme sa prebrali,“ hovorí Leconteová.

Keď máme za sebou niekoľko zlých nocí, telo sa ani fyzicky, ani psychicky neosvieži. Je pol desiatej a vy ešte zívate. Mozog tak reaguje na nudu, hlad alebo spánok. Ak zívate niekoľkokrát denne, vaše telo reaguje na intenzívnu únavu. Ťažko sa udržíte cez deň bdelí a môže sa vám stať, že vás prepadne spánok alebo úplne zaspíte, treba pri ceste vlakom, na pracovnej schôdzke alebo v kine.

Ovocie a zelenina nie, čokoláda láka

Ku káve si radi dáte tabuľku čokolády. „Narušený spánok vedie k nerovnováhe sekrécie hormónov, ktoré kontrolujú chuť k jedlu,“ hovorí Beaulieu. Na zeleninu a ovocie takú chuť nemáte, ale zvádza vás kombinácia tuku a cukru. „Cukor zlepšuje našu pozornosť,“ podotýka Claire Leconteová.

Je to jeho jediná výhoda, ale len krátkodobá. Cukor prispieva k vzniku chorôb ako je cukrovka druhého typu. Americké štúdie ukázali, že epidémia obezity v Spojených štátoch pochádza nielen zo zlého stravovania, ale aj z narušenia biologických rytmov.

Hoci nepijete alkohol, bolí vás ráno hlava. Nedostatok spánku dráždi nervy a neuróny na úrovni mozgu, a to môže viesť k nepríjemným bolestiam. Claire Leconteová radí dať si desať minút odpočinku v tichu a tme.

Mozog v noci triedi spomienky

Mozog denne spracováva tisíce informácií. S príchodom noci nie je nečinný, skôr naopak: vyberá a triedi spomienky. Nahromadená únava však tento mechanizmus brzdí. Poruchy spánku majú negatívny vplyv na našu schopnosť koncentrácie. A tak ľahko zabúdame, čo sme práve čítali alebo počuli.

Počas noci sa trávi nielen večera, ale tiež sa spracovávajú emócie. Sny sú bezpečnostnou poistkou, ktorá umožňuje vyčistiť naše podvedomie počas spánku. Keď zle spíte, toto „trávenie“ je silne narušené. „Sebakontrola, pokiaľ ide o naše emócie, závisí na našej dobrej forme. Bez nej je všetko silne vydráždené, citlivosť rovnako ako agresivita,“ zdôrazňuje Leconteová.

debata chyba