Deti na Slovensku netrpia obezitou a sú vyššie ako pred 50 rokmi

Zaujímavé výsledky prinieslo testovanie pohybových zručností žiakov, ktoré sa zaoberalo obezitou, pohybovou výkonnosťou, ale aj výškou.

26.02.2020 15:00
deti, skákanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Testovanie pohybových zručností školákov poskytlo zaujímavé informácie. Celkovo sa veľa hovorí o tom, že deti dnes trávia veľmi málo času pohybom a viac sa sústreďujú za počítačmi a pri obrazovkách. Ako sú na tom teda naše deti s obezitou v súčasnosti?

V porovnaní s minulosťou sa hovorí o menšom náraste hmotnosti, ale určite sa nedá hovoriť už o obezite. Rovnako tak o tom nedávno informovalo ministerstvo školstva, podľa ktorého majú dnešné deti vo veku šesť až sedem rokov v porovnaní so svojimi rovesníkmi spred viac ako 50 rokov mierny nárast hmotnosti, konkrétne o 1,6 kg viac. Tento nárast nemožno interpretovať ako tendenciu k obezite.

Rovnaké výsledky prinieslo aj celoštátne Testovanie pohybových zručností žiakov prvého ročníka. Toto sa konalo ešte v tomto školskom roku na 1748 základných školách. „Závery testovania zároveň poukázali aj na mierny nárast telesnej výšky súčasných detí za spomínané 50-ročné obdobie, a to o 1,6 – 1,8 cm,“ informuje ministerstvo na svojej stránke.

S pohybovou výkonnosťou to už je horšie. „Z ďalších výsledkov, ktoré vieme porovnávať, je však zrejmé, že došlo k významnému poklesu pohybovej výkonnosti žiakov. Výnimkou bol len výsledok v teste ľah-sed u chlapcov,“ hovorí ďalej rezort školstva.

Podľa ministerstva je na úrovni vyšších územných celkov v podstate absolútna zhoda medzi socioekonomickými ukazovateľmi (miera evidovanej nezamestnanosti, príjmy a životné podmienky domácností, ekonomicky aktívne obyvateľstvo podľa vzdelania, regionálny hrubý domáci produkt) a celkovou pohybovou výkonnosťou detí v danom kraji. „Znamená to teda, že ekonomický status rodiny má veľký vplyv na športovanie detí.“

A čo je zámerom testovania? „Zámerom projektu Testovanie pohybových zručností žiakov prvého ročníka je prostredníctvom celoštátneho testovania zistiť úroveň pohybovej výkonnosti detí v Slovenskej republike. Súčasne priviesť deti k športu, aby sa pohybová aktivita dostala do ich denného režimu a odporučiť deťom športy, na ktoré majú pohybové predpoklady. Projekt sa nesie v duchu myšlienky, že každé dieťa má vlohy pre nejaký šport, len je potrebné identifikovať, o aký šport ide,“ vysvetľuje ešte ministerstvo.

A koľko žiakov sa testovalo? K 15. decembru 2019 bolo do Informačného systému testovania žiakov vložených celkom 39 094 výsledkov testovaných žiakov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #šport a deti #testovanie pohybových zručností