Fossett ako prvý na svete sólovo obletel v letúne zemeguľu

Američan Steve Fossett získal ako burzový maklér miliardové bohatstvo, ktoré mu umožnilo financovať svoju najväčšiu vášeň. Tou bolo posúvanie hraníc ľudských možností.

03.03.2020 10:21
steve fosset, kokpit, lietadlo Foto:
Steve Fossett v kokpite lietadla Virgin Atlantic GlobalFlyer.
debata (1)

Slávny dobrodruh má na svojom konte celkovo 116 rekordov v lete balónom, lietadlom a vzducholoďou, v bezmotorovom lietaní a v jachtingu a asi polovica z nich stále zostáva neprekonaná. Naozaj husársky kúsok sa mu podaril pred 15 rokmi, 3. marca 2005, kedy ako prvý na svete sólovo obletel v letúne zemeguľu bez medzipristátia a bez doplnenia paliva.

Fossettovi sa ale jeho vášeň nakoniec stala osudná. Slávny dobrodruh sa v septembri 2007 vydal na krátky vyhliadkový let nad Nevadskou púšťou, z ktorého sa už nevrátil. Vrak jeho stroja bol objavený na prelome septembra a októbra 2008 vo výške 3000 metrov západne od mesta Mammoth Lakes v pohorí Sierra Nevada neďaleko hraníc Kalifornie a Nevady.

Dobrodruhov osud potom definitívne objasnil až nález kostí. Podľa vyšetrovateľov zavinili haváriu turbulencie, kvôli ktorým Fossett stratil kontrolu nad svojim lietadlom a narazil do hory v pohorí Sierra Nevada.

Burzový maklér a dobrodruh

Fossett sa narodil 22. apríla 1944 v Jacksone v štáte Tennessee, vyrastal ale v Kalifornii. Dobrodruhom bol už od detstva, kedy vstúpil do skautskej organizácie. Ako trinásťročný získal najvyššiu hodnosť (Orla) v americkej skautskej chlapčenskej organizácii a v posledných rokoch života bol prezidentom americkej Národnej asociácie skautov-Orlov (NESA). Na Stanfordskej univerzite vyštudoval ekonómiu a študoval aj na Washingtonovej univerzite v St. Louis. Ohromné ​​bohatstvo si zarobil v 80. rokoch ako burzový maklér a riaditeľ spoločností Lakota Trading a Marathon Securities.

Prvýkrát si Fossett vyslúžil pozornosť už v roku 1965, keď ešte ako študent Stanfordovej univerzity doplával k zrušenému ostrovnému väzeniu Alcatraz. Do 90. rokov stihol pokoriť napríklad kanál La Manche, zvládol havajský triatlon Iron Man a zdolal najvyššie vrcholky šiestich kontinentov. Absolvoval aj slávny celodenný automobilový pretek v Le Mans či rely Paríž – Dakar a zúčastnil sa aj slávnych pretekov psích záprahov Iditarod na Aljaške.

Postupom času sa ale čím ďalej viac prikláňal k lietaniu a plachteniu. Najprv prekonal niekoľko rýchlostných rekordov v lietadle a na katamaráne, potom sa vrhol na lietanie balónom. V roku 1995 sa stal prvým človekom, ktorý v ňom sám prekonal Tichomorie a na balón nezanevrel ani po niekoľkých neúspešných pokusoch o oblet planéty v roku 2001. A o rok neskôr, na šiesty pokus, to konečne dokázal. Svet obišiel aj po vode v roku 2004 s posádkou na katamaráne Cheyenne. V tom istom roku prekonal svetový rekord pre vzducholode, v roku 1996 zasa samostatne preplával Tichý oceán na plachetnici.

Slávny oblet zemegule

Slávny oblet zemegule v lietadle bez medzipristátia uskutočnil v ľahkom tryskovom lietadle GlobalFlyer Virgin Atlantic. Fossett odštartoval z letiska Salina v americkom štáte Kansas, kde po 67 hodinách a jednej minúte 3. marca popoludní miestneho času (20:48 SEČ) pristál. Prekonal 37 000 kilometrov. Fossettov stroj vážil 1,5 tony bez paliva, ale s 13 plnými nádržami takmer desať ton. Vďaka silnému vetru v chrbte uháňal rýchlosťou presahujúcou 550 kilometrov za hodinu vo výške cez 13 000 metrov nad severným Atlantikom, severnou Afrikou, Blízkym východom, Čínou, Japonskom a Tichým oceánom.

Prvý sólový oblet Zeme uskutočnil už v roku 1933 priekopník letectva Wiley Post. Ten ale počas svojej misie niekoľkokrát pristál. Prvý oblet zemegule bez medzipristátia uskutočnili v roku 1986 Jeana Yeagerová a Dick Rutan, ale ako dvojica.

V roku 2006 Fossett prekonal ďalší svetový rekord – v diaľkovom lete jednotlivca bez medzipristátia. Jeho rekordný let trval asi 80 hodín a bol dlhý cez 43 450 kilometrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letectvo #dobrodruh #Steve Fossett